НОВИНИ

Слави Трифонов: ИТН няма да се коалира с никого на предстоящите избори

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:48, 26.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов се появи на първата си пресконференция като политически лидер след две години в политиката. Съобщи, че е декларирал имуществото си пред Комисията за противодействие на корупцията и информацията ще бъде публична през юли. Той отдаде загубата на позиции на "Има такъв народ" с разочарованието на избирателите. Партията му обаче ще участва отново във вота, без да влиза в предизборни коалиции.

Слави Трифонов е плащал глоби и е бил проверяван, включително и в момента от Комисията за противодействие на корупцията, защото не декларира доходите си.

"Дълго време, да не кажа много години се представям по телевизията и е видимо как си изкарвам парите, от друга страна съм обект на жълт интерес вече толкова много години, не мога да кажа че съм свикнал, защото с подобно нещо не се свиква. Взех решение, което не е правилното решение, да не подавам декларация. Крайно време е да постъпя чисто законно, извиних се, подадох си декларацията и всичко ще бъде ясно по установения ред", заяви Станислав Трифонов, ИТН.

Лидерът на партията видя две причини, ИТН от първа политическа сила за период от две години да изпадне от парламентарната листа. Едната е появата на "Продължаваме Промяната", а другата разочарованието на избирателите.

"Аз мисля, че когато човек сгреши е достойно да каже - аз сгреших. Ако е сгрешил пред определен човек или пред определени хора е достойно да поиска извинение. Аз смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързано с неудовлетворени очаквания, които е имало към това, което хората са ни възложили като очаквания", каза Станислав Трифонов, ИТН.

Сега ИТН ще се яви самостоятелно на изборите. Партията събира активно и подписи за референдум за смяна на държавното управление от парламентарна република на президентска. На въпрос дали е говорил по този повод с държавният глава Румен Радев, Трифонов отговори:

"Не съм разговарял с него и не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която имаме ние. Тя е наша отдавнашна идея, която касае представата ни за мажоритарни избори, а президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор".

От партията изразиха и своето становище по темата Северна Македония. Според ИТН трябва отново да бъде наложено вето на Скопие по пътя към еврочленството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вини Трибуле и Тонислав Йорданов са под въпрос за утрешната контрола на Берое
Вини Трибуле и Тонислав Йорданов са под въпрос за утрешната контрола на Берое
Красимир Инински мотивира националките по бокс
Красимир Инински мотивира националките по бокс