НОВИНИ

След 6 години в неизвестност: Откриха изгубено британско момче в Тулуза

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:41, 15.12.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Слушай новината

Щастлива развръзка за британско момче, което е в неизвестност от 6 години. Алекс Бати е едва на 11, когато изчезва в Испания, а сега е открит на близо 1000 километра на север - в съседна Франция. В момента се намира в център за младежи и властите имат готовност да го предадат на близките му във Великобритания до часове.

11-годишният Алекс Бати заминава на почивка в Марбея в Испания с майка си и дядо си през септември 2017 година. За последно е видян в Малага, Испания през октомври 2017. От този момент следите на момченцето се губят. До сряда, 13 декември. Часът е 2 през нощта. Фабиен Аксидини, студент от Тулуза, кара вана си, с който извършва доставки на медикаменти. Вали пороен дъжд. Фабиен вижда самотна фигура, която върви покрай пътя и носи скейтборд.

"Вървеше насред гората, на отдалечено място, на 20 минути път с кола от най- близкото село. Нямаше причина някой да върви на това място по това време. Реших на връщане да спра и да го питам дали е добре, да му помогна, да го закарам до селото, до цивилизацията", коментира Фабиен Аксидини, доставчик.

Фабиен спира и предлага да закара младежа. Бил висок, рус и с раница на гърба. Проверява името му в интернет и разбира, че той е издирван от години. Предлага му да се свърже с близките си. Алекс изпраща на баба се следното съобщение:

"Здравей, бабо. аз съм Алекс. Във Франция съм, Тулуза. Наистина се надявам да получиш това съобщение. Обичам те. Искам да се върна у дома."

Алекс е вървял 4 дни в планината, в опит да се върне във Великобритания. Планът е бил да стигне до град, в който има посолство и да потърси помощ. Заедно с Фабиен опитват да се свържат по телефона с дипломатически мисии, но не успяват. Звънят на полицията.

Отначало полицаят не ми повярва. Каза - добре, намерили сте момче, което е изчезнало преди 5 години. Спряхме до селото, където ни казаха, че има полицейски патрул. Изчакахме ги и им разказахме цялата история. после отидохме в полицейската служба."

Разказал е на Фабиен, че около три години е живял в къща в Испания с още около 10 души. Момчето е от град Олдъм, недалеч от Манчестър.

"Това е преломен момент за Алекс, семейството му и цялата общност на Олдъм. Младият мъж и бабата на Алекс снощи са разговаряли чрез видеовръзка и тя е потвърдила, че това в действителност е Алекс, но предстоят още проверки след завръщането му", Крис Сайкс, полиция на Голям Манчестър.

Бабата на момчето Сюзан Каруана, която е негов попечител, твърди, че то е било отвлечено от дядо си и майка си, защото, по думите ѝ, те искали то да води различен живот. Френската прокуратура съобщи, че момчето е държано в комуна, не е ходило на училище и чак след като майка му заминава за Финландия, взема решението да избяга.

Сюзан е жената, на която Алекс изпраща съобщението от Франция. Двамата не са се виждали от 6 години. Алекс споделил пред Фабиен, че много му е липсвала. Сега остава полицията да изясни неведомите пътища, по които момчето е вървяло, за да стигне до нощта на спасението си в гората до Тулуза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха мача между Дунав и Рилски спортист от баскетболния елит при жените
Отложиха мача между Дунав и Рилски спортист от баскетболния елит при жените
Председателят на КЗП: Неоснователни са мотивите, с които ми се иска оставката
Председателят на КЗП: Неоснователни са мотивите, с които ми се иска оставката