НОВИНИ

Девет сови зимуват на дърво до училище в Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 15.12.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

9 сови зимуват в клоните на липа в двора на училище в Търговище. Наблюдението им през прозорците на класните стаи е основно занимание за учители и ученици напоследък.

Ушатите сови дори се превърнаха в предмет на изучаване по време на часовете по природознание.

Това дърво, с още неопадали листа, е на метри от класните стаи. Совите, накацали по клоните му, се виждат понякога трудно дори през деня, защото се сливат с околната среда. За сметка на това, самите те изглеждат сякаш не пропускат нито едно движение около дървото си, или отсреща зад прозорците.

"Атракцията е голяма за всички, интересът на ученици и колеги е голям, и се установи, че въпреки училищният двор, тук е много тихо, много спокойно, може би е някакъв много добър знак занапред, за идната ни година. Интересът и грижата, която също е голяма, децата истински искат да се запазят и се грижат с наблюдения, планират да им осигурят и храна", разказа директорът на 3-то ОУ "П.Р. Славейков" Наталия Миланова.

Ученици от петите и седмите класове - членове на Клуб "Занимателна наука" - вече са направили свои изследвания на средата, която са избрали защитените птици.

"Измерихме скоростта, и видяхме, че средата е подходяща за тях. На вятъра, температурата, влажността на въздуха и атмосферното налягане", каза петокласничката Елиса.

"Влажността е 61,2%, измерихме и температурата, която е 7 градуса, скорост на вятъра е 0 милисекунди, силата на звука е около 37 57db, през деня просто следят хората, а през нощта ловуват, установих, че те нямат уши, а това са просто пера", обясни Владимир от 5-и клас.

"Те имат много страшен поглед, те си приличат с бухалите, защото са от едно семейство", каза Симеон от 5-и клас.

"Ние, като истински изследователи, излязохме на двора, след като се запознахме с начина им на живот, къде се срещат. Оказа се, че шумът в училищният двор е далеч по-малък от този, който е само на няколко метра на улицата, а температурата е по-висока, което също е интересно, защото сградата също затопля въздуха, който е в лятната градина. Сами забелязаха, че се сливат с листата на липата, която е техният временен, възможно и по-дълъг дом", коментира главният учител по физика и астрономия и природни науки д-р Даниела Димова.

За да споделят радостта си и да потърсят повече информация, училищното ръководство и преподавателят по Природни науки се свързват със специалисти от Българското дружество за защита на птиците в Пловдив. Полина Христова - отговорник по образователните дейности им дава ценна информация за ушатите сови.

"Важни са за екологията, защото се хранят с гризачи. Благодаря и за вашият репортаж, тъй като е напълно възможно да има и обитатели и на други места в училища, в градини, въобще в България и те също да се свържат и по този начин да дадат ценна информация за екологичното състояние и популацията на този застрашен за България вид", обясни д-р Даниела Димова.

Наблюденията върху совите ще продължат без да се вдига много шум и от разстояние, а резултатите от изследователската работа ще бъдат публикувани в училищният сайт. Предвижда се училищна изложба на снимки на совите и онлайн среща със специалисти от Българското дружество за защита на птиците.

Автор: Герасим Герасимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американският волейболен отбор Пинакъл е в София за серия от контролни мачове по покана на ВК Левски
Американският волейболен отбор Пинакъл е в София за серия от контролни мачове по покана на ВК Левски
72-годишният Хорст Хрубеш застава начело на женския национален отбор на Германия по футбол
72-годишният Хорст Хрубеш застава начело на женския национален отбор на Германия по футбол