НОВИНИ

Осуетени са терористични нападения в Европа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:51, 15.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Осуетени са терористични нападения след полицейски операции в Германия, Нидерландия и Дания. Арестувани са 7 души, повечето от които членове на палестинската групировка Хамас. Според израелското разузнаване европейските служби за сигурност са разкрили заговор за атаки срещу еврейски обекти. Датските власти уточниха, че арестите в страната нямат връзка с операцията в Германия.

Все още не са ясни терористичните планове на арестуваните. Германската полиция съобщи, че при полицейски операции в Берлин и Ротердам са били задържани четирима членове на Хамас. Това, което се знае до момента е, че те част от групировката от години, участвали са в нейни дейности в чужбина и имат контакти с лидерите на военното крило на Хамас.

Единият от арестуваните в Берлин е роден в Ливан. Според разследващите той е получил заповед от лидерите на Хамас да намери подземен склад за оръжие. Оръжията трябвало да бъдат откарани в Берлин и да се държат в състояние на готовност, за да бъдат използвани при евентуални атаки срещу еврейски обекти.

Полицията осуети терористичен акт и в Дания. Арестувани са трима души.

"Установихме, че мрежа от хора е подготвяла терористичен акт. Ние предприехме действия на ранен етап от разследването", каза Петер Дал, инспектор в полицията в Дания.

Засега не е ясно дали арестуваните в Дания са членове на Хамас или само са поддържали връзки с групировка. Датската полиция съобщи, че арестуваните са свързани с датски престъпни организации и че случая има "нишки в чужбина".

"Абсолютно вярно е, когато датските разузнавателни служби и полицията казват, че има голям риск в Дания. Що се отнася до Израел и Газа - напълно неприемливо е някой да пренася конфликт някъде другаде по света в Дания", обясни Мете Фредериксен, премиер на Дания.

Нивото на заплаха от терористични атаки в Дания остава непроменено - на четвърта, предпоследна степен, каквато е обявена в скандинавската страна от 2010 година.

"Безопасно е да се живее в Копенхаген и ще бъде и след днешния ден", коментира Петер Дал, инспектор в полицията в Дания.

По-рано този месец еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансен предупреди, че заради войната между Израел и Хамас има голяма опасност от терористични атаки в Европа по време на коледните празници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Божкилов: ЦСКА 1948 е един от най-тежките възможни съперници за Купата, доказали сме, че за Лудогорец няма невъзможни неща
Димитър Божкилов: ЦСКА 1948 е един от най-тежките възможни съперници за Купата, доказали сме, че за Лудогорец няма невъзможни неща
Стойчо Младенов: Лудогорец е най-добрият противник, който можеше да изтеглим
Стойчо Младенов: Лудогорец е най-добрият противник, който можеше да изтеглим