НОВИНИ

Шенген: България преговаря в пакет за сухопътните, въздушните и морските граници

Александър Марков
от Александър Марков
12:27, 15.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

България преговаря в пакет за сухопътните, въздушните и морските граници за Шенген, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. При поетапно влизане страната ни ще настоява за времеви рамки за отпадането на всяка една от тези граници.

Подробности вижте във включването на Александър Марков.

Вицепремиерът заяви, че стратегията за преговори на България включва отстояването на постигнатото по охраната на границите, недопускането на нови условия и поставянето на времеви рамки за сухопътните и морските граници в случай на план за поетапно присъединяване.

"Това, което е важно за България, е ясно - още веднъж да отстоим позицията си, че България е заслужила своето членство в Шенген. Цитирам последния доклад на ЕК от 18 октомври, който казва, че България има ключова роля за опазване на външните граници и разполага със силна система за управление на границите.

За нас това, което е важно, дори да има вариант за поетапно влизане, той да обхваща и сухопътните граници, защото всички разбираме, че това, което ще намали задръстванията по границите и ще донесе реална полза на хората, държавата и бизнеса, това е да имаме пакет от всички граници, а това включва въздушни, морски, сухопътни", заяви министърът на външните работи.

Габриел е категорична, че няма опасност България да бъде разделена от Румъния в процеса.

"На този етап трябва да изкажа благодарност за това, че с колегите от Румъния не се поддаваме на каквото и да било изкушение и смятам, че е много важно да продължим заедно", каза тя.

Председателят на парламентарната Комисия по европейски въпроси Кирил Петков от ПП-ДБ увери, че народното събрание ще премахне таксата за пренос на руски газ, каквото условие постави Унгария.

"Това, че беше гласувана в Комисия, беше сигналът, който трябваше да изпратим в Брюксел, че има политическо мнозинство за махането на таксата. И след гласуването в Комисия премиерът може да приеме спокойно тази отговорност, че тази такса ще бъде премахната", каза Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария единствена не подкрепи европейската помощ за Украйна
Унгария единствена не подкрепи европейската помощ за Украйна
НБЛ дава възможност на феновете да се докоснат до играчите от българското първенство
НБЛ дава възможност на феновете да се докоснат до играчите от българското първенство