НОВИНИ

Унгария с условие към България по въпроса за Шенген

Лидерите на ЕС обсъждат разширяването на съюза и осигуряването на финансова помощ за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 14.12.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Слушай новината

Унгария с условие към България по въпроса за Шенген. Будапеща е поискала от България да премахне таксата за пренос на руски газ, в противен случай ще наложи вето върху приемането на страната в Шенген. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в отговор на БНТ. Премиерът е в Брюксел за среща на върха на лидерите от ЕС, на която основни теми са разширяването на съюза и осигуряването на финансова помощ за Украйна.

Унгария, която напоследък заплашва с вето редица важни решения на европейско ниво, е приложила същите методи и спрямо България и въпроса за приемането ни в Шенген.

“Мисля, че е добре да се знае това. Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво съобщение, че ако не бъде премахната таксата, те ще наложат вето на Шенген. Така че решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, че са решаващи стъпки, по отношение на Шенген”, заяви Николай Денков - министър-председател.

България е изпратила ново предложение до Австрия в опит да получи и контретна дата за сухопътните граници. Целта е да не се стига до вариант, при който решенията за въздушния и сухоземен Шенген се взимат поотделно.

“Изготвили сме предложение, тази сутрин го видях, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме и Европейската комисия като медиатор в тези преговори, така че продължаваме. Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС. Така че това е, което се опитваме да постигнем - да избегнем необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единодушие. Изготвили сме предложение, тази сутрин го видях, ще го изпратим на Австрия. Ще използваме и Европейската комисия като медиатор в тези преговори, така че продължаваме”, каза още Николай Денков.

България ще използва срещата на върха да преговаря за Шенген. Денков е разговарял вчера с австрийския канцлер Карл Нехамер. Нидерландия все още не е взела решение.

БНТ: Господин Рюте, имате ли решение за Шенген?

Марк Рюте - министър-председател на Нидерландия: “Днес не. Надяваме се скоро”.

Европейските лидери се надяват на последната за годината среща на върха да има решение за започването на преговори за членство с Украйна и да бъде постигнато съгласие как ще бъдат осигурени обещаните 50 милиарда евро за Киев. Два важни въпроса, които унгарският премиер Виктор Обран също блокира, опитвайки се да принуди Брюксел да размрази замразените фондове на страната си. ЕК спря парите за Будапеща заради проблемите с върховенството на закона. Случайно или не, часове преди началото на срещата Брюксел отблокира част от фондовете за Унгария - 10 от общо 31 млрд., но позицията на Обран за Украйна засега остава непроменена.

снимки: БТА

“Разширяването не е теоретичен въпрос, а процес, основан на законови обвързаности, който има условия. Поставили сме 7 условия и дори според оценката на Европейската комисия 3 от 7 условия не са изпълнени. Няма нужда да се преговаря за членство на Украйна в момента. Тези условия не са измислени от Унгария, а от Комисията. По-добре късно да ни отблокират еврофондовете, отколкото никога. Второ, тук сме не да правим бизнес”, заяви Виктор Орбан - министър-председател на Унгария.

В началото на срещата украинският президент Володимир Зеленски се обърна чрез видеовръзка към европейските си колеги и ги призова да не изпадат в нерешителност, защото липсата на решение би била награда за Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският товарен кораб "Руен" е нападнат край бреговете на Йемен (СНИМКИ)
Българският товарен кораб "Руен" е нападнат край бреговете на Йемен (СНИМКИ)
Прокурорският син от Перник отново е проявил агресия
Прокурорският син от Перник отново е проявил агресия