НОВИНИ

Габриел за Шенген: За нас е важно при поетапно влизане да са включени и сухопътните граници

Александър Марков
от Александър Марков
09:45, 15.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
габриел шенген нас важно поетапно влизане включени сухопътните граници
Слушай новината

Стратегията на България в преговорите за Шенгенското пространство е общоевропейската - нищо не е договорено докато всичко не е договорено. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Разговорите с Австрия и Нидерландия продължават.

"Важно е да устоим позицията си, че България е заслужила своето място в Шенген. Позицията ни е че проявяваме разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България е тази, която ще си отстоява постигнатото с много труд и добри резултати", коментира тя.

Тя беше категорична, че на този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген.

Габриел участва в заседанието на Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната, където ще бъде изслушана за напредъка и действията на страната за присъединяване към Шенген.

Все още вървят преговорите с Австрия. Офертата на Виена е да паднат само въздушните граници, но срещу приемане на мигранти на наша територия. Мария Габриел отново потвърди, че България преговаря в пакет за сухопътните, въздушните и морските граници за Шенген. Министърът на външните работи беше изслушана от депутатите преди да стане ясна новината от Нидерландия.

Ако ще влизаме поетапно в Шенген, падането на въздушните, морските и сухопътните граници трябва да е договорено в пакет, обясни външният министър Мария Габриел.

БНТ: Вариант ли е поетапно влизане, въздушните граници в началото на идната година, а сухопътните - през втората половина?

"За нас това, което е важно, дори да има вариант за поетапно влизане, е той да обхваща и сухопътните граници, защото всички разбираме, че това, което ще намали задръстванията по границите и ще донесе реална полза на хората, държавата и бизнеса, това е да имаме пакет от всички граници, а това включва въздушни, морски, сухопътни", отговори Габриел.

Преговорната стратегия на официална София включва още ясно послание пред европейските ни партньори, че от 2011 г. сме изпълнили всички изисквания и че няма да приемем нови условия. Но ще допуснем предложения за подобряване на и сега добре охраняваната външна граница на ЕС.

"Приемът, който би трябвало да окажем на афганистанци и сирийци, според Австрия, става въпрос за реадмисия, тоест за лица, които първо са стъпили в България и след това са отишли до Австрия, или за друг тип механизъм? Става въпрос за прилагането на Дъблинското споразумение, в което България участва", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Според Дъблинския регламент, мигрантите биват приемани в страните, на чиято територия първо са влезли в ЕС.

БНТ: Има ли опасност да бъдем разделени с Румъния?

"Не, на този етап трябва да изкажа благодарност за това, че с колегите от Румъния не се поддаваме на каквото и да било изкушение и смятам, че е много важно да продължим заедно", отговори Мария Габриел.

Според Габриел, парламентът трябва да е двигател за отмяна на таксата върху преноса на руски газ през наша територия.

Таксата, която Унгария използва като аргумент за евентуално вето върху членството ни в Шенген, ще бъде отменена, увери съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Таксата беше отменена в Енергийната комисия, но остава гласуване в пленарната зала.

"Това, че беше гласувана в Комисия, беше сигналът, който трябваше да изпратим в Брюксел, че има политическо мнозинство за махането на таксата. И след гласуването в Комисия премиерът може да приеме спокойно тази отговорност, че тази такса ще бъде премахната", заяви Кирил Петков, председател на Комисията по европейските въпроси, Шенгенското пространство и Еврозоната.

Пред депутатите от Комисията по въпросите на ЕС Габриел посочи, че Нидерландия следи процеса по промяна на Конституцията у нас и антикорупционния закон.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ски сезонът започна - вижте условията в курортите
Ски сезонът започна - вижте условията в курортите
До 10 години затвор грозят нападателя на Дебора
До 10 години затвор грозят нападателя на Дебора