НОВИНИ

След бурята в София: Остава в сила частичното бедствено положение в община Божурище

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 23.05.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Частичното бедствено положение в община Божурище остава в сила. Половината от къщите в махала Бобен и село Хераково са наводнени от приливна вълна след снощния порой. В София получените сигнали са над 260, предимно за наводнени мазета, гаражи и приземни етажи. На много места клони и отпадъци запушиха отводнителните шахти, а част от улиците се превърнаха в реки. В добро състояние и без изгаряния обаче е мъжът, до който вчера падна мълния в столичния квартал "Младост". Утре той ще бъде изписан.

Излязлата от коритото си Беличка река тръгва по улиците и влиза в къщите.

Ганчо Марков: "Поне метър вълна имаше. От тук отгоре се спусна по улицата и..."

Най-силно е пострадала къщата на Георги Николов. Водата първо е прехвърлила масивната двуметрова ограда, а след това я е и повалила. Понесла е няколко дървета по пътя си и буквално е нахлула през една от стените в дома на Георги, повалила и друга стена:

"Щетите са огромни за хиляди левове. Не мога да ви кажа колко точно пари са, но са хиляди левове. За един час стана и за един час горе-долу се изтече водата. Много бързо стана всичко. Донесе много строителни материали, много боклуци, дървета, всякакви неща. От където е минала, това е довлекла."

Съседната къща на Недялко Христов също е силно пострадала:

"Водна стихия мина през двора. Тук, където снима камерата в момента, имаше стена - тухлена. Заедно с бетонната основа всичко е повлечено, заедно с дърветата и както виждате и тази къща всичко беше във вода. Къщата общо взето е заминала."

Местните казват, че дъждът наистина е бил пороен, но според тях причината реката да излезе от коритото си е непочистеното дере.

Ганчо Марков: "Всичко, което по къщите нагоре тук дойде, защото е най-ниската точка. Тук отзад е реката и всичко завлече. Контейнери имаме и дивани и какво ли не още, по полето всичко може да се намери."

Освен къщите на хората, в района два моста са силно повредени и не могат да се ползват, изровени са и много от улиците.

Георги Димов, кмет на община Божурище: "В села Златуша, пътя, който е собственост на АПИ, засегнат беше моста, който е вход - изход от село Златуша. В момента там го разчистваме, както и тук в момента виждате тук се работи. И тук още няколко групи работят и в Храбърско също."

И в София днес почистваха след пороя и падналата градушка. В квартал "Манастирски ливади" отводняваха подземен гараж. В "Младост" пък мазето на 17-та детска градина беше пълно с вода, наводнени са и основите на сградата.

снимки: БТА

Малките речни корита в София също за затлачени от клони и отпадъци, особено в кварталите "Бояна", "Драгалевци" и "Манастирски ливади".

"Нивата на реките се вдигнаха над метър и осемдесет. Това е заради силния дъжд на определено място, който се изсипа заедно с градушката. Това беше причината. Повече шахти са почистени, но при градушката листната маса влиза към дъждоприемните шахти", каза Красимир Димитров, "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Захранваща кутия за мрежата на трамваите до Центарлни хали пък се запали, след като изолацията ѝ не е издържала на проливния дъжд и водата проникнала в нея предизвикала късо съединение. Днес кабелите, които подават напрежение към трамвайната мрежа са изолирани, а захранването е осигурено от резервен източник.

По темата работиха: Иво Никодимов, Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На път за празниците: Засилен е трафикът към Банско и Гърция
На път за празниците: Засилен е трафикът към Банско и Гърция
Тежък жребий за боксьорите ни на олимпийската квалификация в Банкок
Тежък жребий за боксьорите ни на олимпийската квалификация в Банкок