Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След консултациите при президента: "Демократична България" са готови за диалогичност

от БНТ
11:18, 28.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
консултациите президента bdquoдемократична българияldquo готови диалогичност
Слушай новината

Президентът Румен Радев проведе консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент с представители на "Демократична България".

"Демократична България" при президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат

След срещата Христо Иванов заяви, че са готови за диалогичност. "Винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скоби", каза той.

"Смятаме, че усилието за съставяне на управление с първия мандат е най-здравословното и сме заявили многократно, че ще подкрепим такова усилие. За нас е ясно, че такова управление трябва да бъде насочено към решаване на очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването на българската армия, изчистването на руското влияние от сектор Сигурност - приоритети, които смятаме за важни. Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и ще обсъдим", каза още той.

"За нас е ясно, че един следващ парламент не изглежда да е по-добър от гледна точка на възможностите да се търсят работещи уравнения. Така че ще обсъдим как си представя мандатоносителя възможните политически формули. Ние наша политическа формула не смятаме да предлагаме", каза Христо Иванов.

Обясни, че не са мандатоносители и нямат намерение да преговарят с депутати от ГЕРБ и ДПС. По думите му трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС трябва да са извън изпълнителната власт.

Разговорите днес започнаха с „Има такъв народ“, предстои среща и с „Възраждане“.

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. „Продължаваме промяната“ и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българка стана шампион по художествена гимнастика на САЩ
Българка стана шампион по художествена гимнастика на САЩ
Тежка катастрофа с български бус в Румъния, двама са загинали
Тежка катастрофа с български бус в Румъния, двама са загинали