НОВИНИ

След провала на кабинета "Грънчарова": Главчев е готов да участва в процедурата за назначаване на служебен премиер

Ще изпълнявам задълженията си на служебен премиер колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза, декларира той

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 19.08.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ще изпълнявам задълженията си на служебен министър-председател толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза. Това посочва в свое изявление служебният премиер Димитър Главчев, цитиран на фейсбук страницата на Министерския съвет.

"Мое задължение е страната да бъде преведена и през тази безпрецедентна ситуация. Предвид създалото се положение и ако това би предотвратило последващ институционален блокаж, заявявам, че съм готов да участвам в конституционната процедура за назначаване на служебен премиер", посочва Главчев.

По-рано днес държавният глава Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова. Президентът аргументира решението си с участието на Калин Стоянов в проектокабинета. Радев поиска от Народното събрание да попълни списъка, от който държавният глава може да избере служебен премиер.

След отказа на държавния глава Горица Грънчарова отиде пред МВР, за да се срещне с Калин Стоянов. Двамата бяха посрещнати с аплодисменти от събрали се пред министерството полицаи. След това тя отиде в Съдебната палата, за да подаде сигнал за оказван натиск.

Макар на излизане от президентството да заяви, че върху нея не е оказвано политическо влияние, пред МВР Грънчарова посочи, че е била подлагана на натиск през последните 9 дни, в които е разговаряла с потенциалните номинации за министри.

На въпрос на БНТ политически ли е бил натискът, тя отговори утвърдително.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия обяви фондация на Джордж Клуни за "нежелана" организация
Русия обяви фондация на Джордж Клуни за "нежелана" организация
Атанас Зафиров: БСП подкрепя решението на президента
Атанас Зафиров: БСП подкрепя решението на президента