НОВИНИ

Все по-малко слънце, и все повече валежи и гръмотевични бури, но за кратко

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 19.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-малко области с горещо време и все повече райони с валежи и гръмотевични бури ще има в близките дни. През последното денонощие по-мощна гръмотевична дейност имаше главно в Югозападна България.

В тези райони пожароопасността днес е ниска, но в останалата част от страната, рискът остава от двете най-високите степени, много висок и екстремален, съответно областите в оранжево и червено на картата.

Валежи ще има и днес, в западната половина от страната. Има условия и за градушки. Предупреждение за по-значителни количества и е обявено в Югозападна България. В останалите области с код жълто се очакват опасно високи температури, стойности между 34° и 36°. В по-голямата част от страната температурите следобед ще бъдат в диапазона от 28° до 33°, по Черноморското крайбрежие, където през целия ден е остане слънчево, но ветровито, ще са от 28° до 31°.

Превалявания и гръмотевици ще има и през нощта срещу вторник, главно в планинските райони от Западна България. Над Източна България и през нощта, и утре ще бъде безоблачно, но в останалата част от страната отново се очакват валежи и гръмотевични бури, още преди обяд в Западна, а в следобедните часове и в Централна България. Предупреждение за значителни количества е обявено утре в повече райони от страната, а за опасно високи температури – в областите Велико Търново, Русе и Силистра. В останалите райони с код жълто се очакват стойности между 34° и 36°. В по-голямата част от страната максималните температури ще бъдат от 28° до 33°, по Черноморието, където и утре ще остане слънчево, но ветровито, от 29° до 31°.

Интензивни валежи и гръмотевични бури ще има и в планините, главно в масивите от Западна и Централна България. Валежи и гръмотевици ще има в сряда, но след това ще превалява на все по-малко места, а след относителното захлаждане, температурите отново ще се повишават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
Горица Грънчарова подава сигнал в прокуратурата, потвърди за политически натиск
Пафтите - вселена от знаци (СНИМКИ)
Пафтите - вселена от знаци (СНИМКИ)