НОВИНИ

След сагата с "Вера Су": Има ли възможност за нов комплексен спасителен кораб у нас

сагата вера възможност нов комплексен спасителен кораб нас
bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 12.11.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев се срещна с капитан Андрей Станев, ръководител на операцията и капитан на влекача "Кастор", с който беше изтеглен заседналият кораб "Вера Су" от скалите на защитената местност "Яйлата".

Двамата обсъдиха перспективите за административно укрепване и възстановяване на морско-спасителните дейности, конкретно необходимостта от нов комплексен спасителен кораб, в т.ч. и за целите на опазване на морската среда от разливи на горива.

Обсъдени са и потенциални възможности за внасяне на нужната техника за аерация на акваторията на пристанищата.

В началото на октомври, още преди успешното завършване на спасителната операция, министър Асен Личев отправи с писмо официално предложение до министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта да дадат спецификации за необходимото оборудване за "Морска администрация" и "Гранична полиция" за реакция и справяне с подобни проблемни ситуации, за което финансирането ще бъде осигурено от Оперативна програма "Околна среда".

С плакет и поздравителен адрес министър Личев изказа благодарност към капитан Станев за осъществяването на мисията по изтеглянето на заседналия плавателен съд. "Изразявам признателност, че в извънредни условия не се поколебахте да изпълните качествено тази сложна и рискована операция", каза министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Салах е най-добрият във Висшата лига за месец октомври
Салах е най-добрият във Висшата лига за месец октомври
Небитови потребители на ток ще получат компенсации с едномесечно закъснение, плащанията започват
Небитови потребители на ток ще получат компенсации с едномесечно закъснение, плащанията започват