НОВИНИ

След сигнала за насилие: Спират лиценза на Дома за стари хора в "Драгалевци"

сигнала насилие отнемат лиценза дома стари хора драгалевци
bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 13.10.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Частният дом за стари хора в Драгалевци не разполага с необходимия персонал и не може да гарантира задължителната по закон 24-часова грижа. Това установи проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги след подадения сигнал за упражнено насилие върху 90-годишен мъж.

Преди няколко дни близките на възрастния мъж сигнализираха, че са го заварили с хематом и рани по ръцете след кратък престой в социалния център. Тогава от управата на дома отрекоха да е имало агресия от страна на персонала, а Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда.

Инспекторите от Агенцията за качеството на социалните услуги са установили, че домът не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни.

Персоналът се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души. Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа, посочват от Агенцията за качеството на социалните услуги.

Инспекцията показа, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите.

В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шест лица с психични разстройства. Това е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти.

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка бяха установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30.09.2021 г.

При извършената втора проверка беше установено, че задължителните предписания не са изпълнени. Управителят на дома предостави на АКСУ невярна информация, относно изпълнение на предписанията, поради което му е съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева.

В съответствие с изискванията на Закона за социалните услуги на фирмата, управляваща дома за стари хора в Драгалевци, няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да преустанови дейността си е 01 януари 2022 г.

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент Агенцията е извършила проверки в 50 частни дома за стари хора и е наложила санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите технологии ще подпомогнат съдиите и при ситуация на засада
Новите технологии ще подпомогнат съдиите и при ситуация на засада
Жълт и оранжев код за проливни валежи утре
Жълт и оранжев код за проливни валежи утре