НОВИНИ

След тежката катастрофа в Пловдив: Къде младите шофьори могат да надграждат уменията си?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
06:58, 28.05.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

След зловещата катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив, в която загубиха живота си 21-годишният шофьор и 20-годишно момиче, а други двама младежи и един пожарникар бяха тежко ранени, на дневен ред излиза въпросът - къде младите шофьори могат да надграждат шофьорските си умения? Оказва се, че подобни места се броят на пръсти. Това са основно картинг писти, а единственото съоръжение, което позволява безопасно да се вдига висока скорост с мощен автомобил се намира до пловдивското село Калояново.

Това на са кадри от поредния епизод на "Бързи и яростни". Заснети са на пистата край село Калояново, където освен професионални състезатели, идват и хора, водени от желанието да натиснат педала на газта и да почувстват адреналина в кръвта си, но това да се случи безопасно.

"Аз по професия съм ветеринарен лекар, но страстта ми към автомобилите се опитвам да я изявявам тук, а не на пътя", споделя Павел Карагьозов - ветеринарен лекар.

"Друг е въпросът, че в България няма достатъчно места, на които това нещо да се случва законно, защото ние в България нямаме нито една законна драг писта, а интересът вече към драг гонки е доста сериозен и това нещо трябва да случва безопасно, а не на големите булеварди", допълва той.

Програмистът Иван Асенов идва на пистата от София. Прави го няколко пъти през годината.

"Вместо да караме бързо в града, караме бързо на пистата. Тук, в безопасна среда, може да влезеш в ситуация, която губиш донякъде контрол върху автомобила, тук площите са големи, има зони за сигурност около завоите, така че дори да изпусна завоя, сравнително безопасно е да се случи това, ако се случи в града, там има стълбове, бордюри, хора", обясни Иван Асенов - програмист.

"Идва, подготвя се, сменя гуми, подходящи за писта - кара в рамките на деня и след това се прибира и той е щастлив и доволен", каза Емил Иванов - мениджър на пистата.

На пистата нерядко идват и млади шофьори.

"Те нямат достатъчно опит, не знаят динамиката - не познават динамиката на автомобила, не познават по какъв начин ще реагира автомобилът в дадена ситуация. Тези съоръжения са абсолютно подходящи за развиване на тези умения", отбеляза Емил Иванов – мениджър на пистата.

"Има моменти, в които се изненадвам от колата. Та камо ли един човек, който тепърва придобива опит и не само опита, ами всички хормони, които бушуват в него", подчерта Павел Карагьозов - ветеринарен лекар.

А за да се избегнат тежки катастрофи, като тази на булевард "Руски" в Пловдив, автомобилните специалисти съветват всеки сам да си постави граница, която да не бъде прекрачвана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрители на БНТ алармират за опасно кръстовище в Благоевград
Зрители на БНТ алармират за опасно кръстовище в Благоевград
Спортни новини 28.05.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 28.05.2024 г., 06:30 ч.