НОВИНИ

Нетаняху след удара по бежански лагер: Ще продължим войната, докато не издигнем победен флаг

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:15, 28.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната срещу Хамас, въпреки острите реакции от цял свят след въздушен удар в град Рафа, при който загинаха десетки разселени палестинци.

В обръщение пред израелския парламент Нетаняху определи като "трагична грешка" атаката в Рафа, но допълни, че няма намерение да спира военните действия, докато не бъдат постигнати целите.

Редица международни организации осъдиха нападението в Рафа, а външните министри на Европейския съюз призоваха да бъде изпълнение постановлението на Международния наказателен съд за спиране на ударите срещу Рафа. Съединените щати определиха кадрите от опожарения след израелската атака палатков лагер в града като "сърцераздирателни", но подчертаха правото на Израел на самоотбрана. Ударите на израелската армия в Рафа показват, че Тел Авив не зачита решенията на Международния наказателен съд заявиха от Хамас. Високопоставен представител на групировката заяви, че няма планова за преговори за примирие и позицията на Хамас за постигане на решение за постоянно спиране на огъня остава непроменена.

"В Рафа вече евакуирахме около 1 милион цивилни жители и въпреки големите усилия да не пострадат се случи нещо за съжаление трагично грешно. Разследваме инцидента. За нас всеки ранен цивилен е трагедия, за Хамас това е стратегия. Това е цялата разлика. Обещах да не спра да се опитвам да върне всеки един заложник, както живите, така и мъртвите. Ще продължим борбата, докато не издигнем флага на победата", заяви Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Торнадо и гръмотевични бури в САЩ: 300 000 души без ток в 7 щата
Торнадо и гръмотевични бури в САЩ: 300 000 души без ток в 7 щата
Учениците от 4-ти клас са на изпит по математика
Учениците от 4-ти клас са на изпит по математика