НОВИНИ

Израелската операция в Газа: Трагедията предизвика остри реакции срещу Тел Авив от цял свят

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:15, 27.05.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

45 палестинци, сред тях жени и деца, загинаха при израелски удар срещу бежански лагер в град Рафа в Ивицата Газа. Израелската армия атакува двама командири от Хамас, пламва пожар, който обхваща палатките на разселените палестинци. Трагедията предизвика остри реакции срещу Израел от цял свят. От Тел Авив обявиха, че разследват инцидента.

Писъци, озарено в червено нощно небе и хаотично бягащи хора - така изглеждаше палатковият лагер в квартал Талал ал-Султан на 2 км северозападно от центъра на град Рафа.

На сутринта всичко е в пепел. Трескаво се търсят оцелели. Сред загиналите са 23 жени, деца и възрастни. Близо 250 души са ранени.

Джамал ал-Атар - разселен палестинец: "Окупаторите ни казаха, че този район е безопасен и можем да останем тук. Разпънахме палатките и останахме. Но точно това място беше атакувано, убиха децата ни, изгориха жените ни и възрастните. За седми път се местим в ивицата Газа, а това не е голяма държава с огромна територия."

Ум Мухамад ал-Атар - разселена палестинка: "Молехме се, подготвяхме децата за сън. Нищо необичайно...Тогава чухме силен шум, избухна пожар. Децата започнаха да крещят, всичко се тресеше. Звукът беше ужасяващ."

В съобщение на израелската армия се твърди, че с "прецизен" удар в северозападната част на Рафа са елиминирани двама от лидерите на Хамас - Ясин Рабия и Халед Нагар. От правителството днес обявиха, че разследват обстоятелствата около смъртта на разселените палестинци.

Ави Хайман - говорител на израелското правителство: "Атаката беше срещу двама командири от Хамас, отговорни за много атаки на Западния бряг и Газа. Ръцете им са пропити с израелска кръв. Според първоначалните доклади след атаката избухва пожар. Терористите са се укривали под земята. Ситуацията е сериозна, всяка загуба на живот, на цивилен живот, е тежка и ужасна."

Военният прокурор от Израел генерал-майор Ифат Томер Йерушалми обяви, че армията води разследване:

"Естествено при война с такъв обхват и интензивност, се случват тежки събития. Някои инциденти, като този снощи в Рафа, са много сериозни. Все още се разследват обстоятелствата. Израелската армия съжалява за пострадалите цивилни по време на война."

снимки: БТА

Последва вълна от остри реакции - страните от региона, френският президент Еманюел Макрон, европейските външни министри осъдиха атаката в Рафа. Най-остър в изказването си беше турският президент Реджеп Ердоган:

"Това клане, което беше извършено след призива на Международния наказателен съд да се спрат атаките, отново оголва кървавото и вероломно лице на терористичната държава."

Катар обяви, че случилото се в Рафа може да попречи на преговорите за примирие в Газа, в които посредничи. Трагедията стана часове, след като Хамас изстреля вчера 8 ракети от Рафа към Тел Авив - първата подобна атака срещу града от януари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенските състезатели се завърнаха с пет медала от турнира по карате "Купа Габрово" (ВИДЕО)
Русенските състезатели се завърнаха с пет медала от турнира по карате "Купа Габрово" (ВИДЕО)
Баскония обяви раздялата със старши треньора Душко Иванович
Баскония обяви раздялата със старши треньора Душко Иванович