НОВИНИ

Порошенко пред БНТ: Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна

Той благодари за съдействието на страната ни за Киев

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
16:46, 27.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В рамките на асамблеята на НАТО в София участва и петият президент на Украйна и настоящ народен представител Петро Порошенко. Специално пред БНТ той благодари на всички, които са подкрепили декларацията за подкрепа на Украйна до победа.

Порошенко подчерта, че Украйна има нужда от военна помощ и Украйна има право да се защитава от руската агресия. Украинският политик отбеляза и съдействието на България и разкри бъдещи планове, които бяха обсъдени на закрити срещи.

"От 2014 г. отбранително-промишленият комплекс на България много ни помогна. Това включва артилерия, снаряди, мини и минохвъргачки. Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна. Днес имахме отделни срещи с българската делегация, в рамките на които обсъдихме разширяването на доставките на българската отбранително-промишлена продукция за Украйна. Изпреварвам събитията, но в близко бъдеще се планира украинска делегация да пристигне в България за изпълнение на съвместни проекти в тази посока. Второто нещо, което обсъдихме, бяха инвестициите в българската отбранителна индустрия, включително от Украйна. И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на Украинската православна църква от българските колеги", коментира Порошенко.

Парламентарната асамблея на НАТО е платформа преди срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон. Но колко е важна тази среща и обсъжданията?

"Следващите 6 седмици са изключително решаващи за бъдещето на Украйна, включително и срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Борим се и не губим надежда, правим всичко, което зависи от нас, от всеки един от нас, за да ускорим нещата, които определят победата на Украйна", допълни Порошенко.

Повдигате въпроса за разрешаване на Украйна да използва оръжия, включително на територията на Русия. Какво казват представителите на НАТО?

"Много е важно, че именно Столтенберг формира редакцията към декларацията, посветена на Украйна, където беше посочено, че Украйна има право да използва оръжия, предоставени от западни партньори за законни цели на територията на Руската федерация. Гласува се почти единодушно. Изразяваме огромна благодарност. Страната ни има право на самоотбрана, Украйна е обект на агресия от Руската федерация. Русия атакува супермаркети, електроцентрали и инфраструктура. Украйна се нуждае от военна техника и боеприпаси. Ние имаме право да се защитим, това включва и поразяване на руски военни обекти. Украйна трябва да е в НАТО. Да не забравяме и за санкциите срещу Русия", заяви Петро Порошенко.

България, Румъния и Турция работят по разминиране в региона в Черно Море. Колко ефективен би бил този съюз, ако се включи и Украйна?

"Украйна е готова да работи в разминирането и за това е необходимо да се осигури работата и безопасността на екипите. Искам да подчертая също, че ние успяхме със зърнения коридор с помощта на украински безпилотни самолети. Благодаря на България за това, че пристанищата ѝ играят изключително важна роля. Аз самият съм роден в град Болград, той е център на българското национално малцинство в Украйна. Ние имаме отлични дипломатически отношения с българската страна и почти всички политически сили. Затова и ние чакаме резултатите от изборите", каза още Порошенко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Алипиев бе на една борба от трипъл-дабъл при победа на Латина в италианската Серия А2
Иван Алипиев бе на една борба от трипъл-дабъл при победа на Латина в италианската Серия А2
Трима ключови футболисти напускат Лацио
Трима ключови футболисти напускат Лацио