НОВИНИ

След забраната за износ на инсулин - как ще се решат проблемите на болните от диабет?

Според зам.-председателя на БЛС Николай Брънзалов, мярката на здравния министър е закъсняла

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 03.11.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Спешни действия, с които да се забрани износа на животоспасяващи лекарства, включително инсулин. За това настояват болните от диабет от години, след като нужните им медикаменти често липсват в аптеките или са трудни за набавяне. Липсата на инсулин при диабетик може да доведе и до фатален край.

Решението на министъра на здравеопазването Христо Хинков да забрани износа на инсулин до края на годината е временно и няма да реши трайно проблема на хората с диабет - това каза в "Денят започва" Мая Хаджийска от Асоциация "Диабет".

Има проблем и при метода на изписване на животоподдържащото лекарство. Хората се опитват да решават сами проблемите с групи за взаимопомощ в социалните мрежи.

"Това решение е временно - за 7 - 8 седмици. Това означава, че един пациент с диабет ще вземе два месеца необходимия инсулин. А по-нататък? Необходимо е трайно решение и то решение за цялата верига на доставка, на разпределение, на дистрибуция, на достигане до аптеките, правилно разпределение по области дори", обясни Мая Хаджийска.

"Инсулинът се изписва за месец. Когато отида в аптеката и липсва инсулин, това означава, че дори да го взема 5 дни по-късно, то следващия път аз мога да го взема чак след месец. По този начин, ако има 6 месеца забавяне по 5 дни прави един месец без инсулин в рамките на година, което е съществен проблем. Така 2 месеца през годината оставаме без необходимата доза", каза Велизар Димитров.

Вижте повече в прякото включване на Алекс Донев

__________________________________________________________________________________________________

Мярката на здравния министър проф. Христо Хинков за прекратяване експортът на инсулиновите лекарства е закъсняла - това пък каза в студиото на "Денят започва" зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"В случая с инсулина не се търси причината, а именно контролът, планирането и съответните анализи. Когато едно животоспасяващо лекарство изчезне от пазара, хората са обречени. Съответно ресорният министър не си е свършил работата“, коментира той.

Според него системата за проследяване на лекарствата е химера:

"Има европейска директива от февруари 2019 г. в която се казва, че всяка една опакова трябва да има уникален идентификационен код и той да свети през цялото време в една електронна система за това къде се намира тази опаковка. Явно е много сложно, след като толкова години не е въведено", каза още той.

По думите му в България се разширява лекарственият туризъм с цел покупки от съседни на нас държави, пуснати на хартиена рецепта.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките Емилета и Димана Рачеви за чувството да играеш за ЦСКА
Волейболистките Емилета и Димана Рачеви за чувството да играеш за ЦСКА
Шампионът Нефтохимик 2010 гостува на Добруджа в търсене на втора победа в мъжкия волейболен елит
Шампионът Нефтохимик 2010 гостува на Добруджа в търсене на втора победа в мъжкия волейболен елит