НОВИНИ

Случаят Белингам

Джуд Белингам
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 13.04.2023
Чете се за: 07:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Джуд Белингам е човек, за когото се говори прекалено много. Да не кажем – постоянно. Но това не бива да сюрпризира никого. Момчето е оценявано на 110 милиона паунда, а името му не слиза от заглавията в английската преса, която не спира да се пита къде ще продължи кариерата на 19-годишния суперталант.

Суперталант, който като дете не обича футбола и през ум не му минава да започне да се занимава с този спорт. Това са спомените на първият му треньор – Фил Уулдридж, който разказва за ББС как петгодишният Джуд изобщо не искал да рита топката и дори плачел, когато я видел и бягал надалеч. Няколко лета по-късно Белингам среща Майк Додс, който всъщност се превръща в най-важния футболен фактор в живота на момчето.

„Той беше толкова скромен, толкова емпатичен, толкова човечен“, с умиление си спомня Додс за първите стъпки на Джуд във футбола.

Години по-късно Белингам напуска със сълзи на очи родния си клуб Бирмингам, за да скочи в дълбокото – да се присъедини към гиганта от Германия Борусия Дортмунд. Клубът от Мидландс получи ужасяващо много подигравки заради решението си да извади от употреба номера, с който Белингам играе в отбора. Направо невероятно, отчитайки факта, че Джуд си тръгва от града, когато е едва на 17 години и по никакъв начин не може да се твърди, че е оставил чак толкова трайна и значима диря. Но явно и в Бирмингам са знаели, че той е специален. И няма да чака бъдещето, за да се развива. За него всичко вече беше започнало.

По-късно Белингам става най-младият капитан на Дортмунд в историята, макар да не е регулярният избор за притежател на лентата. Беше един от най-добрите на световното първенство за Англия, а за споменатата емпатия доказателство е, че Джуд първи отиде да утешава Хари Кейн след пропусната злополучно дузпа на 1/4-финала срещу Франция. Друг от съотборниците му в селекцията на „Трите лъва“ – Фил Фоудън тайничко призна, че не е виждал подобен талант в кариерата си. А анализаторите на английските телевизии – Оуен Харгрийвс и Рио Фердинанд засипаха с похвали халфа, който твори и дава път на въображението си при всяка удобна (а и неудобна) ситуация на терена. И е повече от закономерно хората да се вълнуват къде ще заиграе от съвсем скоро Джуд Белингам. Защото ако аурата му на страхотен футболист го изстрелва в космоса, още докато е на 19 години, какво да очакваме в най-силните години и при пълно развитие – на 26-27 години? Каква са опциите пред Джуд всъщност.

Вариант 1. Да остане в Борусия Дортмунд и след лятото. Това далеч не изглежда чак толкова налудничаво по няколко причини. Първо – лентата вече няма да е епизодично на ръката му, а ще се озове там за постоянно и той ще бъде капитанът на тима. Окончателният лидер и човекът, задаващ темпото. Това вероятно допълнително би освободило младежа, а липсата на притеснение сигурно ще доведе и до повече дивиденти в чисто футболен план за Борусия. Да не говорим, че все още не е ясно дали Дортмунд няма да детронира Байерн Мюнхен още през този сезон и да прекъсна доминацията на баварците – нещо, което ще превърна всички в настоящия отбор във вечни любимци и герои на прекрасната публика на „Сигнал Идуна Парк“.

Вариант 2. Да отиде в Ливърпул. Този вариант всъщност вече е ясно, че няма да се осъществи след последните преговори между двете страни. Юрген Клоп сякаш копнееше да започне да гради новия си Ливърпул през лятото около Белингам, но това няма да се случи. Но до съвсем скоро изглеждаше като най-вероятният сценарий за развитието на полузащитника.

Вариант 3. Манчестър Сити. Завръщане в Англия няма как да бъде извадено от уравнението напълно, още повече когато говорим за богаташите от „Етихад“. Стилът на Белингам не кореспондира особено много с кредото на Хосеп Гуардиола за футбола, но пък никога не знаеш дали испанецът няма да промени за сетен път стратегията и тактиката на „гражданите“, за да намери подходящото място на подобна безценна придобивка.

Вариант 4. Друг клуб в Англия. Евентуален трансфер в Манчестър Юнайтед, Нюкасъл, Арсенал или Челси също фигурира в тестето от възможности. При „червените дяволи“ – заради визитката и амбициите на клуба, при „свраките“ – заради огромния проект, който се гради заради свежите пари от Близкия изток, при „артилеристите“ – заради потенциалното им ново амплоа на шампион на Англия и състав, в който виреят предимно млади играчи и набори на Белингам като Сака, Мартинели и Йодегоор, при „сините“ от Лондон – просто защото са Челси и искат да закупят всички играчи на света. Извън иронията – най-малък изглежда шансът да се озове при Челси, просто защото отборът вероятно няма да играе в Шампионската лига през следващия сезон.

Вариант 5. Реал Мадрид. Изстрелване в друга орбита. Белингам вече доказа, че не го е страх да опита как е животът в чужбина, така че гастрол в Мадрид също е чудесна опция за продължението на една великолепна кариера. А и нека не забравяме, че Лука Модрич и Тони Кроос не са вечни.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонската партия "Левица" внесе сигнал срещу Христиан Пендиков за клевета срещу държавата
Македонската партия "Левица" внесе сигнал срещу Христиан Пендиков за клевета срещу държавата
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на парламента
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на парламента