НОВИНИ

Според Щаба службите около Великден ще бъдат пред храмовете, според Синода богослуженията остават вътре

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:19, 30.03.2020 (обновена)
5062
Чете се за: 01:23 мин.
Общество

На различни езици говориха днес Оперативният щаб и Светият Синод след среща помежду си.

Според щаба заради коронавируса всички богослужения ще бъдат отслужвани навън, в църквите хората ще могат само да запалят свещ. Според Св. Синод само богослужението за Великден ще е навън, но то така или иначе винаги се прави пред храмовете. Според щаба причастие ще се дава след специални инструкции, според Синода - промяна при даването на причастие няма да има.

Вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски се срещнаха с патрирх Неофит и Светия Синод. След срещата Дончев каза, че на никого не е хрумвало църквите да бъдат затваряни по празниците. Според ген. Мутафчийски пък богослуженията ще бъдат изнесени извън църквите заради разпространението на коронавируса.

Ген.-майор, проф. Венцислав Мутафчийски - началник на Оперативния щаб: Вътре няма да има служби. Службите ще бъдат извън храмовете, разбира се с помощта на полицията ще се спази разстоянието на отворените пространства на площадите, самият начин на допускане в храмовете вече ще бъде грижа на самите свещеници, където те няма да позволят струпване на хора. Вътре всеки християнин може да влезе да си запали свещичка, службите ще бъдат изнесени навън.

Мутафчийски добави, че Св. Синод вече е предприел мерки - храмовете се дезинфекцират, хората спазвали дистанция, променени са били и някои от ритуалите. Предстои и службите на големите празници да бъдат излъчвани на живо, за да ги гледат хората от вкъщи. Причастие пък ще се дава след специални инструкции, каза още генералът.

Премиерът Бойко Борисов благодари на църквата за разбирането. От изявлението на старозагорския митрополит Киприян обаче стана ясно, че богослужение отвън ще има само през нощта на самия Великден. Това не е нищо ново, тъй като по традиция, така или иначе, то винаги е пред храма. Има обаче и много други служби, които предстоят - на Цветница, на Разпети петък, на Второ Възкресение и т.н.

Старозагорски митрополит Киприан: Всички храмове в диоцеза на Българската патрирашия остават отворени и в тях да се извършват определените за светата четиридесятница богослужения и молитвени последования, чинът на преподаване на светото причастие остава непроменен. Всички богослужения остават, вътре в храма, да. От Светото причастие никой не може да се зарази.

Така че позицията на църквата остана непроменена - тя призова вярващите да останат по домовете си, но богослужения ще има, а за хората в храма ще се вземат мерки. Подовете и местата за сядане ще се почистват и дезинфекцират, а вярващите ще трябва да са на два метра разстояние един от друг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС с извънредно заседание за компенсациите на работодатели за запазване на заетостта
МС с извънредно заседание за компенсациите на работодатели за запазване на заетостта
590 възрастни хора от Варна ползват услугата "Домашен патронаж"
590 възрастни хора от Варна ползват услугата "Домашен патронаж"