НОВИНИ

Смерч отнесе покривите на над 150 къщи в Лъвино край Исперих (СНИМКИ)

Обявено е бедствено положение в село Лъвино

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:32, 04.11.2023 (обновена)
40549
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Смерч премина през село Лъвино край Исперих. Отнесъл е покривите на над 100 къщи. Обявено е бедствено положение.

Щетите са като след военни действия. Къщи без покриви, прекършени електрически стълбове, отнесени огради, изкоренени дървета.

За сега хората все още са в къщите си: оглеждат щетите, повечето плачат, защото са градили тези домове цял живот. В община Исперих заседава щаб и се обсъжда вариант за настаняване в детската градина и спортната зала на селото. Някои хора ще отидат при роднини.

"Не знам как ще се оправим (плаче). Цял живот съм правила, всичко съм пипнала по тая къща и страшно. Най-важното е, че сме живи и здрави. Бяхме да пазаруваме и дъщеря ми се обади и казва нещо страшно стана, плаче. Нямам думи", каза Боянка - жител на село Лъвино.

Домът на Боянка е необитаем, животните в стопанската постройка оцелели като по чудо, електрически стълб паднал и се врязал в колата.

"Торнадо дойде и всичко взе. Ние останахме гладни", заяви Мехмед Мехмед.

"Не можем да живеем, къщата падна, керемидите".

Когато смерчът връхлетял селото Бахчер бил навън.

"Дойде от таз страна виелицата с буря. До къщи едвам втасах - стълбове, разрушени къщи. На дървото ламарина", сподели Бахчер Ахмед.

Бедствието в числа изглежда така:

"Може би над 100 къщи, вероятно ще стигнат до 150, чиито покриви са буквално отнесени, няма нито една цигла. Електрическите стълбове в почти цялото населено място са пречупени. Към момента нямаме данни за пострадали хора, слава Богу, но доста къщи са в критично състояние. Хората не могат да се приберат в тях, защото са опасни за живеене", каза главен инспектор Константин Костов - началник на Районно управление Исперих при областна дирекция на МВР- Разград.

Щетите по къщата на Фикрет са като след бомбардировки. Новината за смерча заварила мъжа и семейството му в болницата, където претърпял наскоро операция. Като разбрал, че къщата му е къщата му е разрушена, дошъл на място, сега не им остава друго освен да се върнат в лечебното заведение, защото вече нямат покрив над главите си.

"От 53 години живея тука", уточни Фикрет.

"Сега останахме на улицата, ето го мъжа ми с патериците. Нито пари имаме, оставахме на улицата."

Лъвино посреща вечерта в мрак и чака утрото с надежда за помощ.

Българският Червен кръст ще изпрати утре в исперихското село доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки.

От утре със заповед цялата общинска администрация ще започне да описва щетите. ОД на МВР ще постави постове, тъй като пострадалите къщи са необитаеми и се нуждаят от охрана. Населеното място е без електричество, като се работи за възстановяването му.

След като бъдат описани щетите, Община Исперих ще изпрати до Междуведомствената комисия искане за възстановяване на щетите, Областният управител също ще изпрати становище. Пострадали са обществени сгради и частни домове.

Областният управител изпрати служители на Областна администрация на проверка и в други населени места, където имаше сигнали за поражения. В село Веселина, община Лозница, са паднали дървета и един електроразпределителен стълб.

Поради нанесени щети по електропреносната мрежа, тази нощ ток няма да има, освен в село Лъвино и в селата Бърдоква, Тодорово, Китанчево, Средоселци, Конево и Капиновци, всички от Исперихска община. Проблемът с тока в тези села ще доведе и до проблем с водоподаването. През цялата нощ ще се работи и поетапно ще се възстановява електроподаването.

От Община Исперих започват да набират доброволци за разчистване и възстановяване на щетите в Лъвино.

Вижте прякото включване на Милена Кирова

Снимки: Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду
Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду
Лесна война на медийната сцена или кризисният пиар на Москва
Лесна война на медийната сцена или кризисният пиар на Москва