НОВИНИ

Сметната палата очаква първите данни за предизборните кампании от партии и коалиции

сметната палата очаква първите данни предизборните кампании партии коалиции
bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 02.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Местни избори 2023
Слушай новината

До 4 октомври партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да подадат в Сметната палата първите данни за предизборната си кампания, съобщиха от пресцентъра на палатата.

Единният регистър по Изборния кодекс – ЕРИК, в Сметната палата е отворен за подаване на информация от участниците в предстоящите избори за кметове и за общински съветници.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите - партии, коалиции и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 4 октомври 2023 г. включително. Те трябва да подадат имената, ЕГН и адрес на дарителите, вида, целта, размера или стойността на направените дарения, имената и ЕГН на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата, декларациите за произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата, декларации за произхода на средствата на кандидатите, издигнати от партията/коалицията/инициативния комитет, и на членовете на инициативния комитет, когато размерът на средствата е над една минимална работна заплата, наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които участникът работи.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до седем дни от възникването ѝ.

Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата, в раздел „Контрол-избори“, „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

При неподаване на задължителната информация за включване в ЕРИК, на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

От полунощ на 29 септември официално започна предизборната кампания за местните избори на 29 октомври. Тя ще продължи до 24.00 ч. на 27 октомври.

Има пет забрани, свързани с даренията за участниците в изборите, каза Екатерина Перчева-Антова, директор Одитна дирекция "Специфични одити" в Сметната палата в интервю за Българската телеграфна агенция преди началото на предизборната кампания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха схема за преправяне на документи за ТЕЛК в Шумен
Разкриха схема за преправяне на документи за ТЕЛК в Шумен
Експертните групи на министерствата на външните работи на България и РСМ проведоха заседание
Експертните групи на министерствата на външните работи на България и РСМ проведоха заседание