НОВИНИ

Снежен капан парализира Мадрид, испанци извадиха ските (Снимки)

снежен капан парализира мадрид испанци извадиха ските снимки
bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 11.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Галерия
Слушай новината

Седмица след настъпването на новата година голяма част от Испания беше парализирана от снежни бури. Бурята Филомена блокира пътищата, особено в центъра на страната, а в столицата Мадрид бяха регистрирани най-силните снеговалежи от 1971 г. насам.

На 7 януари в Испания беше отчетена най-ниската температура от началото на годината, след като живакът падна до минус 35,8°. Рекордно ниската стойност беше регистрирана в метеорологичната станция Vega de Liordes, разположена на височина от 1874 м в северозападната провинция Леон.

Испания е в капана на снежната буря Филомена

Летището в Мадрид Барахас беше затворено, а стотици шофьори останаха блокирани по пътищата. Снеговалежът наруши трафика по близо 400 пътища. От Спешна помощ в Мадрид съобщиха и за куриозен случай, при който жена е родила в автомобил след часове очакване на линейка сред хаоса заради снега.

Снрежната покривка в столицата надхвърли 50 см. Снегът превърна прочутата Пуерта дел Сол в място за зимни спортове, след като скиори - и дори човек на шейна, теглена от пет кучета - поеха по обичайно натоварената пътна артерия.

4 жертви взе снежната буря Филомена в Испания

Освен Мадрид, регионите Арагон, Валенсия, Кастилия Ла Манча и Каталуния бяха най-силно засегнати от снежните бури. Историческият град Толедо помоли армията за помощ при разчистването на улиците, както и Албасете на югоизток.

Испанският премиер Педро Санчес призова хората да останат на закрито и да следват инструкциите на службите за спешна помощ.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Малинов титуляр при победа на Льовен срещу Андерлехт
Кристиян Малинов титуляр при победа на Льовен срещу Андерлехт
Населени места във Врачанско са без електричество, блокирани са пътища
Населени места във Врачанско са без електричество, блокирани са пътища