НОВИНИ

Собствениците на фирми за случаен превоз излязоха на протест

Николай Минков
от Николай Минков
12:07, 19.05.2020
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Протест на шофьори и соственици на фирми за случаен превоз. Повод за недоволството им е, че засегнатият от пандемията бранш не може да се възползва от мерките, обявени от правителството. Шествието започва в този час в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Всеки момент колоната от над 100 автобуса и микробуса ще тръгне по един от основните столични булеварди. Тя е дълга над километър и половина. Започва от кръстовището на "Горубляне" и достига и подминава дори Интер Експо център. Основното искане на автобусните превозвачи, които работят в сферата на туристическите услуги, е среща с правителството, с Министерство на транспорта, тъй като мярката 60:40 не работи.

Радка Мандилова - председател на национална организация "Случаен превоз": Нашите основни искания са да влезем в диалог с правителството. Предложили сме грантови схеми, отсрочване на осигуровки, безлихвени заеми, нисколихвени кредити, които да подпомогнат нашия бранш при възстановяване на нашата дейност.

Илия Запрянов - координатор на протеста: Няма някакви ясни предписания и мерки специално към нашия бранш, към случайния превоз, за да знаем ние как да започнем да работим оттук нататък, след като бъде възстановен и туристическият сезон.

Борислав Бенийски - собственик на фирма за случаен превоз: От 8 март автобусите ми не се движат в никаква посока. Всички заявки, които имахме до края на сезона, всичко е отказано, тъй като границите са затворени и ние де факто нямаме никакъв шанс за работа.

Министърът на транспорта заяви в Сутрешния блок на БНТ, че не само неговото ведомство, но и цялото правителство търсят всякакви варианти за подкрепа на бедстващите сектори, дори са готови да преговарят със случайните превозвачи.

Росен Желязков - министър на транспорта: Протестират предприятия, които са обединени от случаен превоз. Моите уважения, разбира се, към техните искания. Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се, трябва да гледаме нещата в системност, защото мерките за един пораждат, няма да скрия, ревност в други. Мярката по ОП "Развитие на човешките ресурси" към момента - общ бюджет 40 млн. Тя е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, специализиран и т.н. За 290 лв. с включени осигуровки, които ще се изплащат първоначално за 6 месеца и те са насочени за подкрепа на предприятията за средствата за персонал, по отношение на работещи в тях, независимо дали са в офиса или са на пътя.

Автобусното мирно шествие потегля по "Цариградско шосе". То ще премине през Орлов мост, през "Цар Освободител", покрай Народното събрание и Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама са задържани за убийството на Станка Марангозова, разпитват трети
Двама са задържани за убийството на Станка Марангозова, разпитват трети
Тръмп даде ултиматум на СЗО да подобри работата си
Тръмп даде ултиматум на СЗО да подобри работата си