НОВИНИ

Собственикът на ски-влек "Заека" на Витоша иска да го модернизира и удължи

Красен Кралев поиска от министъра на околната среда и водите Емил Димитров екологична оценка за изменение на Плана за управление на природния парк

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:27, 01.02.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
собсвеникът ски влек заека витоша иска модернизира удължи
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Лифт "Заека" е първият едноседалков лифт в България, по-късно е превърнат във влек. Той не функционира от 2010 г. заради нанесени щети по време на тежка метеорологична обстановка. Това му състояние е сериозен проблем за използване даденостите на планината от жителите и гостите на столицата.

От БНТ попитахме Министерството на младежта и спорта, което е собственик на ски-влек „Заека“, какви са плановете за него и защо не работи вече 10 годни?

От Министерството отговориха, че желанието на ММС е да бъдат разгледани всички възможности за подобряване използването на ски-влек „Заека“ през всички сезони, като бъде направена инвестиция в тази, която е допустима по отношение на природозащитните цели на ПП „Витоша“, като най-стария парк на Балканския полуостров и защитена зона от мрежата Натура 2000, а в същото време да може да обслужва по най-добрия и удобен начин многобройните посетители на парка.

В отговора се казва още, че вече има внесено искане за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на проект за изменение на Плана за управление на ПП „Витоша“. И че тя е необходима, за да се осигури гаранция за избор на алтернатива, свързана с бъдещето на ски-влек „Заека“, която да има най-малко негативно влияние върху околната среда и биологичното разнообразие в парка.

Сегашната дължина на влека прави невъзможно използването му за обучение на деца, доколкото той не достига до поддържаните и хомологирани трасета на „Синя“ и „Зелена“ ски-писти. Към настоящия момент режимите на ПП „Витоша“ в плана на управление допускат възстановяването на съоръжението в рамките на съществуващото трасе.

Потенциалното му възстановяване ще подобри обслужването на ски-училищата, но ще запази ограниченото му използване през зимата само до дните с висока снежна покривка. Основен проблем е разположението на влека. Той пресича пистата и създава реална опасност от инциденти.

Потенциалното модернизиране на ски-влек „Заека“ до лифт и удължаването му съществено ще облекчи обслужването на обучаващите се деца през зимата, а допълнително ще повиши значението си и за летните туристи и колоездачи по посока Черни връх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиронкова с лек спад в ранглистата
Пиронкова с лек спад в ранглистата
Руската прокуратура подкрепя искането за ефективна присъда на Навални
Руската прокуратура подкрепя искането за ефективна присъда на Навални