НОВИНИ

Социалният министър: Предлагаме Национална програма против насилието

социалният министър предлагаме национална програма против насилието
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 10.08.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Национална програма против насилието предлага социалното министерство. Това съобщи във Варна министър Иванка Шалапатова.

Програмата е изготвена след призива на премиера Николай Денков към четири министерства за спешни мерки срещу домашното насилие. Те ще бъдат представени днес.

"Активни мерки за защита на децата, както и за защита на жените в две посоки. Първо превенция – работа, когато е рано, с цел превенция на насилието над деца, които много често след това като възрастни повтарят този модел на агресивно поведение. Затова нашата цел е да прекратим тези практики в ранна детска възраст. Втората линия, по която ще предложим по-активни мерки, е защитата на жените и децата, преживели насилие. Ще предложим увеличаване, сега текат изчисленията, на броя на всички социално интегрирани услуги за подкрепа на жените жертви на насилие. Мерките в момента не са пълни, няма достатъчно услуги, няма медицинска грижа, за жилищното адекватно настаняване, за трудоустрояването, достатъчно на тези жени, за да имат активен и социален живот. Нашите мерки ще се реализират максимално скоро с периметър до края на годината да имаме първите резултати. До края на следващата други резултати, но те ще бъдат ясно определени", заяви социалният министър Иванка Шалапатова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха дебюта на Лео Меси в МЛС
Отложиха дебюта на Лео Меси в МЛС
Минималната основна заплата на учителите става 1 709 лв.
Минималната основна заплата на учителите става 1 709 лв.