НОВИНИ

София беше домакин на форум за насърчаване на културния туризъм в Китай

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
21:56, 07.12.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

В сърцето на София днес се проведе туристически форум за насърчаване на културния туризъм в Китай. Гости от провинция Джъдзян дойдоха, за да демонстрират красотата и богатствата на далечната страна.

Под звуците на красиви мелодии и аромат на зелен чай беше обсъдено сътрудничеството между България и Китай.

"Целта на събитието е да представи туристическите продукти и маршрути на провинция Джъдзян в Китай и по-точно как самата провинция се вписва в програмата "Един пояс, един път" на китайския президент Си Дзинпин. И българите, и китайците имат изключително богата история, но в сегашния свят това не е достатъчно за развиване на пълния потенциал за сътрудничество в мащаба на туризма и културата", каза Сю Пен, инспектор по културата и туризма на провинция Джъдзян.

България се превръща в нова туристическа дестинация, към която китайските туристи проявяват голям интерес. Според данни на експерти, преди пандемията броят на китайските туристи у нас се е увеличавал всяка година, а през 2019 г. броят им е бил над 30 000. Сега постепенно туристите отново се завръщат у нас, а навръщане в Китай пренасят българските традиции.

Фестивалът за кисело мляко в Китай. Това, което направиха, закваската от района на Момчиловци и в Шанхай киселото мляко "Момчиловци", е с изключително добър отзвук като цяло. По този начин се предизвиква интерес, който е основателен", каза Момчил Караиванов, координатор на Смолян в регионалния академичен център при БАН.

Въпреки разстоянието и визовите пречки, организаторите са убедени, че все повече българи ще започнат да виждат и чуват образа на Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение на Сейшелите заради наводнения и взрив в склад за експлозиви
Извънредно положение на Сейшелите заради наводнения и взрив в склад за експлозиви
Полицията в Шумен търси свидетели на пътен инцидент с тежко пострадала пешеходка
Полицията в Шумен търси свидетели на пътен инцидент с тежко пострадала пешеходка