НОВИНИ

София е на загуба от скобите и паяците на ЦГМ

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 28.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

София е на загуба от скобите и паяците на "Центъра за градска мобилност". От писма на изпълнителния директор на ЦГМ до транспортната комисия в Столичния общински съвет става ясно, че Столична община не покрива разходите си по репатрирането на МПС и по поставянето на скоби на нередовно паркирали коли в синя и зелена зона.

За нарушения в столицата, както и за нерегламентирано паркирали автомобили, наблюдават общо 22 паяка, като на ден работят около 13.

"Цените, които са определени от Столичния общински съвет за репатриране на един автомобил и за поставяне на скоба, са съответно 60 и 30 лева към момента. Тези цени са гласувани на базата на разчетите преди години. Естествено е, че ще има разлика в тези разчети, затова е предоставена справка какви разходи извършва ЦГМ. Данните показват, че едно репатриране струва 126 лева и 45 стотинки, а поставянето на скоба 43 лева и 32 стотинки", заяви в "Денят започва" Румяна Милова, член Съвета на директорите на ЦГМ.

Румяна Милова обърна внимание на гражданите и на всички, които досега са задавали въпросите къде отиват приходите от зоните за почасово платено паркиране.

"Една част от приходите за почасово платено паркиране отиват за покриване на разликата от цената, определена от СОС и реалните разходи. Вместо те да бъдат инвестирани в инфраструктура, в зоните за почасово платено паркиране, каквито са очакванията на гражданите в тези зони и каквито ангажименти сме поели към тях, с тях трябва да бъдат покрити разходите за санкциониране на нарушители", допълни Румяна Милова.

По думите ѝ нарушителите се увеличават.

Според Румяна Милова, ако се вземе решение за увеличение на глобите, дисциплината на гражданите ще се повиши.

През изминалата година са репатрирани 32100 автомобила.

Вижте още във видеото.

Репортер: Софи Цветкова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кражби в столичния квартал "Сухата река" - местните Бони и Клайд отмъкват бира и безалкохолни през нощта
Кражби в столичния квартал "Сухата река" - местните Бони и Клайд отмъкват бира и безалкохолни през нощта
В очакване на доклада за празненствата на "Даунинг Стрийт", ще подаде ли оставка Борис Джонсън?
В очакване на доклада за празненствата на "Даунинг Стрийт", ще подаде ли оставка Борис Джонсън?