НОВИНИ

София Годжа претърпя операция и няма да се върне в алпийските ски до края на сезона

Италианката се подложи на операция, след като падна по време на тренировка

софия годжа триумфира първия супергигантски слалом сезона жените световната купа
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:00, 05.02.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската шампионка в спускането от Пьончан 2018 София Годжа претърпя операция заради фрактура на крака след тежко падане по време на тренировка, слагайки край на сезона си преждевременно.

Годжа, която има множество сериозни наранявания през цялата си кариера, загуби контрол върху ските по време на тренировъчен гигантски слалом в Северна Италия.

Италианската федерация по зимни спортове обяви, че Горджа е претърпяла операция в болница в Милано, по време на която е поставен пирон в крака й, прикрепен със седем винта, за да възстанови костите на тибията и малеола (близо до глезена).

Годжа е поредният алпиец, който падна тежко в последните дни след Микаела Шифрин, Александър Омод Килде, Петра Вълхова, Алекси Пинтюро, Корин Зутер и други.

31-годишната Годжа води в класирането за малката Световна купа в спускането с 89 точки пред Щефани Фениер (Австрия). Тя е четвърта в класирането на супергигантския слалом и пета в общото класиране за Световната купа.

Годжа също падна тежко през 2022 година по време на супергигантски слалом в Кортина д'Ампецо и получи множество наранявания на лявото коляно и крака, но успя да се върне навреме, за да вземе сребърния медал в спускането на Олимпиадата в Пекин 23 дни по-късно.

Миналата година в Занкт Мориц (Швейцария) тя спечели спускане, ден след като счупи два пръста на лявата си ръка.

"Ще се върна и този път", каза тя, преди да влезе в операционната зала, според федерацията.

Тази последна контузия идва почти две години преди Олимпиадата в Милано и Кортина д'Ампецо, която ще започне на 6 февруари 2026-а.

Миналата седмица Годжа завърши пета в Кронплац за най-добрия си резултат в гигантски слалом от повече от шест години. Тя има общо 24 победи на Световната купа.

"Винаги е неприятно, когато един спортист се нарани. София имаше наистина страхотен сезон. Тя беше бърза и се беше подобрила много в гигантския слалом. Наистина е жалко, че получи тази контузия. Надяваме се, че ще я преодолее по възможно най-добрия начин", каза президентът на федерацията Флавио Рода.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак
Крал Чарлз Трети е диагностициран с рак
Фалшиво положителен тест за дрога след употребата на паста за зъби
Фалшиво положителен тест за дрога след употребата на паста за зъби