НОВИНИ

София отново ще има нощен градски транспорт

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 25.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

София отново ще има нощен градски транспорт. Услугата беше спряна в началото на ковид пандемията. Работното време на нощните линии беше от полунощ до 4.00 ч. сутринта. Цената на билета беше 2 лева в посока.

Нощният транспорт се връща първо по най-натоварените две линии 1 и 2, а до края на годината по 3 и 4.

"Първо се връщат по-натоварените първа и втора линии, а след това до края на годината и трета и четвърта. Нощният градски транспорт ще бъде подобрен и по-достъпен за гражданите. Третата и четвъртата линии са променени с цел да обслужват по-голяма част от кварталите "Овча Купел" и "Сухата река". Годишните карти за градския транспорт ще важат и за нощния. Цената на билета от 2 лева няма да бъде променяна, с него можеш да се прекачваш неограничено в рамките на цялата мрежа", заяви Андрей Зографски, експерт към комисията по транспорт и пътна безопасност към Столичния общински съвет.

Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към Столичната община, поясни, че може да се ползва и 24- и 72-часовата карта за градски транспорт.

Преди спирането на нощните линии - 1 и 2, месечно над 4600 души са използвали превоз през малките часове на денонощието. В предложението на общинските съветници Симеон Ставрев и Борис Бонев, Зафир Зарков и Карлос Контрера са заложени и нови маршрутни линии.

"С този доклад, с колегите в СОС, предлагаме с изграждането на "Филип Кутев" и връзката му със Симеоновско шосе да се пусне една нова линия с номер 288. Предстои през следващия месец да бъде пуснато. Ще създаде удобни връзки в този район, на следващо място линия 120 да продължи своя маршрут по бул. "Черни връх" до "Филип Кутев", за да обслужи целия нов участък на тази улица, която не е обслужена с градски транспорт", каза още Зафир Зарков.

Той добави, че ученическите линии - У1 и У2, ще бъдат удължени до края на годината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдебната реформа - кога и как ще се случи и има ли политическа воля за нея?
Съдебната реформа - кога и как ще се случи и има ли политическа воля за нея?
Предстоят първите седем мача от втория кръг на квалификациите в Шампионската лига
Предстоят първите седем мача от втория кръг на квалификациите в Шампионската лига