НОВИНИ

"София Прайд" ще се проведе под мотото "Горди да бъдем"

две шествия софия софия прайд шествие подкрепа християнското семейство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 31.05.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

На 18 юни под мотото "Горди да бъдем" ще се проведе тази година най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България "София Прайд". За 15-а година събитието ще се отбележи с музикален концерт и шествие в подкрепа на ЛГБТИ общността, а част от приходите ще бъдат дарени за Киев Прайд. И тази година изданието ще бъде подкрепено от популярни личности и изпълнители, а специална изненада е украинският изпълнител Константин, който ще пристигне с балета си. Началният час на "София Прайд" 2022 е 14.00 часа, а шествието ще потегли след 19.00 часа.

За първи път в София отваря и Прайд инфо център, като всеки ще може да получи информация за предстоящото шествие, да разгледа изложба на Прайд движението на Балканите или да закупи различни артикули.

"София Прайд" тази година отбелязва 15 години от първото си провеждане през 2008 година, когато имаше по-малко от 100 човека. Миналата година имахме сто пъти повече хора, близо 10 000, а тази година, на изданието на 18 юни, очакваме 15 000 души, така че това е един изключително радостен за нас ефект от Прайд", заяви Симеон Василев от организационния комитет на "София Прайд".

"За съжаление последните няколко години агресията, както беше започнала да спада, така започна отново да се увеличава, тъй като крайнодесни организации и партии всяка година се възползват от нашето събитие, за да печелят повече симпатизанти. Тази година вече започнаха провокациите и в платформата за записване на доброволци в "София Прайд" имаше хора, които бяха оставили доста агресивни послания, пожелаващи смърт за ЛГБТИ хората. Както всяка година сме подготвени за провокации и за агресия, но работим много добре със Столична община и с дирекция "Сигурност", СДВР - имаме дългогодишна колаборация с тях, с частна охранителна фирма, така че ще направим всичко възможно "Прайд" да премине мирно, както всяка година", допълни Глория Филипова от организационния комитет на "София Прайд".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите със силно представяне на турнир по таекуондо в Босна и Херцеговина
Българите със силно представяне на турнир по таекуондо в Босна и Херцеговина
Лионел Меси: Карим Бензема трябва да спечели Златната топка
Лионел Меси: Карим Бензема трябва да спечели Златната топка