София ще има площад на името на Вацлав Хавел

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:22, 11.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
спирка военна академия преименува вацлав хавел предлага районния кмет трайчо трайков

Карето, заключено между улиците "Шипка", "Проф. Асен Златаров" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ще носи името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а после и на Чехия, писателя и драматурга Вацлав Хавел.

Столичният общински съвет прие площада пред Военната академия да носи името на Вацлав Хавел, защото неговата личност е неотлъчно свързана с понятията "свобода" и "демокрация" и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни, каза вносителят на предложението кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

И добави, че е време София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера.

Имало е и предложение площадът пред хотел "Рила" да се именува на Вацлав Хавел, но там предстоят разкопки и все още не е ясно каква точно ще е съдбата му.

Освен това на площада пред Военната академия няма да има нужда от смяна на адресните регистрации на живущите, защото в карето няма адреси.

Предстоят още срещи с представители на чешкото посолство и всички, които искат да помогнат за реализирането на идеята с идеи, труд и средства.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жената, която привлича като магнит гълъбите
Жената, която привлича като магнит гълъбите
Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма (Снимки)
Разкриха крупен незаконен добив на инертни материали от река Струма (Снимки)