НОВИНИ

София ще има площад на името на Вацлав Хавел

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
16:22, 11.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
спирка военна академия преименува вацлав хавел предлага районния кмет трайчо трайков

Карето, заключено между улиците "Шипка", "Проф. Асен Златаров" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ще носи името на първия демократично избран президент на Чехословакия, а после и на Чехия, писателя и драматурга Вацлав Хавел.

Столичният общински съвет прие площада пред Военната академия да носи името на Вацлав Хавел, защото неговата личност е неотлъчно свързана с понятията "свобода" и "демокрация" и той е едно от лицата от Източния блок, допринесли най-много за падането на режима във всички тоталитарни страни, каза вносителят на предложението кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

И добави, че е време София да има места с имена, които символизират цивилизационния избор на България след края на тоталитарната ера.

Имало е и предложение площадът пред хотел "Рила" да се именува на Вацлав Хавел, но там предстоят разкопки и все още не е ясно каква точно ще е съдбата му.

Освен това на площада пред Военната академия няма да има нужда от смяна на адресните регистрации на живущите, защото в карето няма адреси.

Предстоят още срещи с представители на чешкото посолство и всички, които искат да помогнат за реализирането на идеята с идеи, труд и средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жената, която привлича като магнит гълъбите
Жената, която привлича като магнит гълъбите
13-та е факт: Рафаел Надал отново е краля на "Ролан Гарос"
13-та е факт: Рафаел Надал отново е краля на "Ролан Гарос"