НОВИНИ

Софтуерните компании: По-високият праг за осигуряване не е съгласуван с нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:06, 21.01.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
софтеурните компании високият праг осигуряване съгласуван нас
Слушай новината

Часове след като вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви параметрите на Бюджет 2022 г., от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) коментираха, че с тях не е съгласувано увеличението на максималният осигурителен праг.

Според заложените параметри в бюджета прагът трябва да се увеличи от 3000 на 3400 лева. На практика това ще намали заплатите над 3000 с около 50 лева. Работодателите също ще трябва да плащат с близо 75 лева повече.

По думите на Асен Василев срещу увеличения праг са се обявили основно от аутсорсинг индустриите, а високотехнологичните компании го подкрепят.

"БАСКОМ е най-голямата и представителна асоциация на регистрираните в България софтуерни компании, но въпреки заявената от наша страна готовност, не сме търсени и не сме участвали в диалог с Министерството на финансите относно планираното увеличение на максималния осигурителен праг", се казва в съобщението на организацията.

Оттам напомнят още, че тази промяна ще засегне в най-голяма степен техните служители, защото те взимат и по-високи от средните за страната заплати.

От асоциацията са засегнати и от думите на вицепремиера, с които дружествата от софтуерния бранш се противопоставят едно на друго. Оттам също така изтъкват, че са един от браншовете, които работят изцяло на светло и с висока добавена стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат ограничителни мерки до дни в два от регионите у нас
Въвеждат ограничителни мерки до дни в два от регионите у нас
Хебър и Пирин Разлог продължават напред за Купата на България
Хебър и Пирин Разлог продължават напред за Купата на България