НОВИНИ

СОС одобри вливането на Четвърта градска болница във Втора градска болница

сос одобри вливането четвърта градска болница втора градска болница
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 26.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет одобри доклад за вливане на "Четвърта Многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД във "Втора Многопрофилна болница за активно лечение – София".

В доклада е посочено, че в резултат на извършения на "Четвърта МБАЛ - София" EАД одит на междинния финансов отчет към 31 май 2024 г., одиторът на дружеството е изразил квалифицирано мнение, че се забелязва трайна тенденция на реализиране на отрицателен финансов резултат. "Четвърта МБАЛ - София" ЕАД е в усложнено финансово състояние, налагащо вземането на неотложни решения и мерки. В годините са натрупани просрочени задължения. Дружеството не разполага със собствен ресурс за закупуване на нова апаратура и осъвременяване и надграждане на старата", пише още в доклада, публикуван на страницата на СОС.

На брифинг д-р Антон Койчев, заместник-председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС, заяви, че всички работещи в Четвърта градска болница имат възможност и получават право да работят в Първа или Втора общинска болница, ако желаят. Техните права са гарантирани от член 142 от Кодекса на труда, според който не се дава възможност за съкращаване на служители при вливане на едно дружество в друго, обясни Койчев.

В момента в Четвърта градска болницата работят 35 лекари, 19 специалисти по здравни грижи и 5 - 6 санитари. Четвърта градска има недостиг от 74 специалисти по здравни грижи и медицински сестри за 74 места и за 18 лекари, информира Койчев.

Относно сградата на Четвърта градска болница той каза, че няма да се допусне смяна на предназначението ѝ, тя ще остане с медицинско предназначение, като може да бъде болница за долекуване, хоспис, диагностично-консултативен център.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Париж започна разследване на саботажа на железниците
Прокуратурата в Париж започна разследване на саботажа на железниците