НОВИНИ

СОС решава съдбата на Четвърта градска болница

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:21, 25.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На свое заседание днес Столичният общински съвет (СОС) решава съдбата на Четвърта градска болница. Две са възможностите за бъдещето на лечебното заведение - едната е за сливането на Четвърта с Втора градска болница, а другата е да се предприемат мерки за оздравяване на болницата, която в момента е в тежко финансово състояние.

Заседанието на СОС продължава и все още не е гласувано предложението. Преди това обаче имаше широка дискусия пред медиите. На практика съдбата на Четвърта градска болница ще се решава от общинските съветници, но те са разделени на две групи. В първата са ПП-ДБ-"Спаси София" от една страна, а от друга са ГЕРБ и БСП. От "Спаси София" смятат, че задължително трябва да бъде оздравена болницата и тя е важна за столичани, особено за социално слабите и ако се допусне сливането ѝ с Втора градска болница, това ще я ликвидира.

От ГЕРБ и БСП пък смятат, че Четвърта градска болница трябва да се премести в сградата на Втора градска болница и мотивите им са основно, че лечебното заведение е в тежко финансово състояние.

Борис Бонев - ПП-ДБ-"Спаси София": "Ще ви обяснят колко са лоши резултатите на Четвърта градска болница, как това е единственият начин да я спасим и че всъщност това е един отдавна подготвян план, който просто сега му е дошло времето да се изпълни. Тази болница, не е направен абсолютно никакъв опит дори тя да бъде спасена тогава, когато е изпаднала в затрудненото финансово състояние. Това, което ние предложихме беше да бъде назначен изпълнителен директор, тъй като досегашният такъв е в предизвестие за напускане."

Антон Койчев - ГЕРБ-СДС: "Никой няма да унищожава Четвърта градска болница. Ние ще направим всички усилия чрез обединение на Четвърта и Втора да спасим болницата, да надградим капацитета на общинското здравеопазване. Болницата ще бъде спасена, хората ще имат по-достойни възнаграждения, работните им места са гарантирани, стига да желаят да работят в общинското здравеопазване. И ние ще помогнем на хората по начин, по който ще им дадем възможност да работят по-високи и достойни възнаграждения, а няма да ги разхождаме като панаирджийски мечки тука пред вас."

Очакванията са съдбата на болницата да бъде решена от общинските съветници от малките групи в СОС - "Има такъв народ", "Възраждане" и "Синя София".

Вижте повече в прякото включване на Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Бачев се завърна в Академик Пловдив
Васил Бачев се завърна в Академик Пловдив