НОВИНИ

Байдън предава щафетата: Това е най-доброто решение

В реч в Овалния кабинет на Белия дом благодари на съпругата си Джил и цялото семейство за подкрепата

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:13, 25.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В първата си реч след оттеглянето си от надпреварата за Белия дом Джо Байдън заяви, че да предаде щафетата на следващото поколение, е било единственото му решение.

Обръщението на американския президент беше излъчено едновременно в ефира на най-големите телевизии.

За пореден път Байдън заяви категоричната си подкрепа за Камала Харис, която е все по-сигурно, че ще бъде кандидатът на Демократическата партия.

На този фон Доналд Тръмп вече насочи фокуса си към Харис и я обвини за миграционната криза в САЩ.

Решението на Джо Байдън да се откаже от кандидат-президентската надпревара няма нищо общо със здравето му. Това заявиха от Белия дом малко преди американският президент да направи първото си обръщение след като в неделя изненадващо съобщи, че няма да се бори за втори мандат.

Точно в 20:00 местно време големите американски телевизии, сред които CNN, ABC, Fox и NBC, едновременно излъчиха речта на Байдън. В неделя президентът обеща да даде повече яснота около решението си. Но в 11-минутното си изказване от Овалния кабинет не каза нищо по-различно от това, което беше написал преди дни.

"През изминалите седмици осъзнах, че трябва да обединя партията си. Вярвам, че времето ми като президент, лидерството ми по света и визията ми за бъдещето на страната ни заслужаваха втори мандат. Но нищо не бива да се изпречва на пътя на това да спасим демокрацията си, включително личната амбиция. Ето защо реших, че най-доброто решение е да предам щафетата на следващото поколение", заяви Джо Байдън.

Благодари на съпругата си Джил и цялото семейство за подкрепата. Обеща да остане отдаден на работата си до последния си ден в Белия дом, включително да не спира да подкрепя Украйна и да се бори за прекратяване на огъня в Близкия изток. Мандатът на Джо Байдън изтича на 20 януари догодина.

А Доналд Тръмп вече насочи фокуса си към потенциалната наследница на демократа. В първата си изява след оттеглянето на действащия президент от битката за Белия дом Тръмп атакува вицепрезидента Камала Харис.

Според него именно тя е виновна за масовата нелегална имиграция. По думите на милиардера Харис е "ултралиберална движеща сила" и е допуснала 20 милиона нелегални мигранти да влязат на американска територия. Припомни и емблематичната си реплика от риалити предаването "Стажантът" - уволнен си.

"През ноември американците ще ѝ кажат - "Не, благодаря, Камала, ти не се справи. Ти се проваляше във всичко. Ти си ултралиберал. Не те искаме. Камала, ти си уволнена", заяви Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия.

Макар Джо Байдън да беше възложил на Камала Харис да работи със страните от Централна Америка за спирането на мигрантския поток сигурността по границите никога не е била неѝн ангажимент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Бачев се завърна в Академик Пловдив
Васил Бачев се завърна в Академик Пловдив
Пеевски подава сигнал в прокуратурата със записите, в които се чуват гласове на знакови лица от ПП-ДБ
Пеевски подава сигнал в прокуратурата със записите, в които се чуват гласове на знакови лица от ПП-ДБ