НОВИНИ

Байдън в първа реч от Овалния кабинет: Време е да предам щафетата

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:33, 25.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Първа реч на Джо Байдън след като съобщи, че се оттегля от надпреварата за Белия дом. В обръщение от Овалния кабинет американският президент изтъкна наследството на своите предшественици, както и това, че вярва, че мандатът му е бил достатъчно успешен и е заслужавал да има втори. Според него обаче е настъпил преломен момент и е време да предаде щафетата.

След повече от 50 години в политиката Байдън заяви, че е време да "предаде щафетата на новото поколение" и това е "най-добрият начин да обедини нацията".

Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции.

По време на речта си Байдън изброи постиженията на администрацията си и заяви, че следващите шест месеца той ще се концентрира в ролята си на президент.

Мандатът на американския президент изтича в 12.00 на 20 януари 2025 година. Байдън отново изрази подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, която вече получи достатъчно брой гласове на делегатите на Демократичната партия, за да осигури номинацията за кандидат-президент.

Опонентите на Джо Байдън от Републиканската партия го призоваха да се оттегли от президентския пост веднага след като той заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Байдън реши да се оттегли като кандидат-президент след неубедителното си представяне на дебата срещу ДоналдТръмп в края на юни и натиск от страна на членове и донори на Демократичната партия.

Джо Байдън е първият действащ президент, който няма да се кандидатира да бъде преизбран за втори мандат от 1968 г. насам, когато Линдън Джонсън се оттегли от кампанията си в резултат на войната във Виетнам.

"През изминалите седмици осъзнах, че трябва да обединя партията си. Вярвам, че времето ми като президент, лидерството ми по света и визията ми за бъдещето на страната ни заслужаваха втори мандат. Но нищо не бива да се изпречва на пътя на това да спасим демокрацията си, включително личната амбиция. Ето защо реших, че най-доброто решение е да предам щафетата на следващото поколение", заяви Джо Байдън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борбата с пожарите: Вътрешната комисия обсъжда реакцията в извънредни ситуации
Борбата с пожарите: Вътрешната комисия обсъжда реакцията в извънредни ситуации
Спортни новини 25.07.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 25.07.2024 г., 06:30 ч.