НОВИНИ

Специален ден за българския волейбол: Три поколения национали заедно в зала „Левски София“

специален ден българския волейбол три поколения национали заедно зала bdquoлевски софияldquo
bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 13.09.2021
Чете се за: 08:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската федерация по волейбол почете своите герои медалисти от световни първенства, събирайки в столичната зала "Левски София" три поколения волейболисти от националните отбори.

Млади и стари ознаменуваха заедно 30 години от световната титлата за младежи от Кайро 1991, сребърните медали от Световното първенство в Иран за юноши под 19 години преди седмица и предстоящият Мондиал за мъже под 21 години, на който България е домакин заедно с Италия в същата зала.

Три изключително важни поколения - звездите на бъдещето и героите на България. Две от селекциите, вече доказали се и завоювали медали от световни първенства, третият очаква своя старт на родна сцена в последния за годината световен форум.

Празничната церемония започна с излизането на момчетата на Найден Найденов, които ще представят страната ни на Мондиала за мъже под 21 години. Те посрещнаха с шпалир световните вицешампиони - героите, водени от Мартин Стоев, накарали България да се гордее - националите до 19 г. Част от тези момчета - Александър Николов, Стоил Палев, Георги Татаров и Лазар Бучков, са и в разширения състав за предстоящото световно първенство до 21 г.

Темата с уважението продължи с тези, които вече са писали историята. Младото поколение посрещна на игрището с шампионски шпалир световните шампиони от 1991 г.

10 от 12-те герои на България от близкото минало присъстваха на церемонията: Мартин Стоев, Николай Иванов, Евгени Иванов, Ивайло Стефанов, Петър Узунов, Веселин Димчев, Петър Дочев, Калин Тодоров, Валери Секулов, Стефан Митев. Отсъстваха единствено Радослав Арсов и Николай Янакиев.

Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и вицепрезидентът Давид Давидов приветстваха волейболните звезди на бъдещето и наградиха световните шампиони от Кайро с плакети. Така бе изказано признанието на цялата волейболна и спортна общественост към уникалното постижение, от което се навършват точно 30 години.

"Радвам се, че сред нас са толкова много волейболни звезди. Не само тези, които станаха световни шампиони преди 30 години, но и отборът на Мартин Стоев под 19 години, който за нас също е номер едно в света. Поздравявам момчетата на Мартин, които показаха как се играе със сърце, с душа, с раздаване за всяка топка. Това е начинът, по който могат да израснат и аз им пожелавам да съхранят това желание за игра, а след две години имат поправителен вече на Световното първенство под 21 години. На момчетата под 21 пожелавам да вземат пример от тях. А те ще играят и пред българска публика в тази зала и съм сигурен, че ще успеят да зарадват феновете. Поздравления за световните шампиони от 1991 г. – единственият български отбор, световен шампион в колективен спорт. Те доказаха, че с волейбола в сърцето може да постигнеш всичко", каза Ганев.

"Присъстваме на уникална волейболна среща. Изключително радостен съм, че имаме възможност да срещнем три поколения. Един прекрасен отбор, прекрасни български спортисти, които са донесли уникално постижение и слава за България. Вие сте пример за младите момчета и се надявам, че във ваше лице те ще почерпят устрем, стремеж към успеха и непримиримост в преследването на крайния резултат. Още веднъж поздравления за отбора на Мартин Стоев, който направи прекрасно постижение и в тежък период за нашия спорт накара българското общество и волейболните хора да се интересуват от нашите резултати. Надявам се това постижение да даде тласък и на батковците, на които им предстои голямата отговорност да представляват България в домашен форум. Надяваме се това да бъде допълнителен стимул и пред българска публика и български знамена да постигнат мечтите си и максималните си цели", заяви Давидов.

Капитанът на шампионския отбор от 1991 г. и старши треньор на световните вицешампиони под 19 г. Мартин Стоев благодари на Българската федерация по волейбол за уважението.

"Споменът от преди 30 години е много остарял. Но този от преди 10 дни е много пресен. И искам да благодаря на федерацията, че осигури всички условия, от които имахме нужда. На клубовете, които се грижиха за момчетата през последната година. Надявам да се да се поздравим с подобни успехи и искрено пожелавам на отбора на Найден Найденов да ни надмине на Световното първенство под 21 години", каза Стоев.

Селекционерът на мъжете под 21 години Найден Найденов заяви, че силно се надява неговите момчета да видят стимул за предстоящите изяви:

"Такива награждавания са много хубави и се надявам моите момчета да го осъзнаят, защото тези на Мартин явно са го осъзнали. Да видят стимул в този отбор от 1991 г., защото от тези волейболисти почти всички играха на световно ниво. Всички имат участие на Олимпийски игри, Световни първенства при мъжете. Така че титлата им не е случайна, а е плод на техните качества. Надявам се и пожелавам на младите играчи да стигнат до тяхното ниво и да се радваме след години на участието им на тези големи форуми. Поздравявам Мартин Стоев и неговите момчета. За мен те са стимул да мотивирам моя отбор да разбере какво е удоволствието да бъдеш медалист от Световно първенство. Надявам се, че тези под 19, които ще бъдат включени в отбора под 21 години ще надградят малкото, което ми липсваше", каза Найденов.

Снимки: БФ Волейбол

Капитанът на тима Любослав Телкийски заяви:

"Поздравявам по-малките за сребърните медали. И тези, които ще се включат при нас, да надградят и да спечелим световната титла", каза Телкийски.

Шампионатът на планетата по волейбол до 21 г. е от 23 септември до 4 октомври. България е съдомакин заедно с Италия. Мачовете в София са в спортна зала "Левски София".

България ще играе с Куба, Бахрейн и Полша в предварителна Група "В". В София ще се играят и мачовете от Група "D", в която попаднаха Русия, Бразилия, Камерун и Канада.

Другите две групи ще се играят в Италия. Първите два отбора във всяка група продължават във финалната осмица, разпределени в нови две групи по 4 тима.

Класиралите се на първите две места от втората групова фаза продължават към полуфиналите и битката за медалите. Завършилите на трето и четвърто място в първата групова фаза продължават за разпределение на местата от 9-о до 16-о.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР се запали между Тополовград и Елхово
ТИР се запали между Тополовград и Елхово
Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?
Първи учебен ден в Гърция - как новите ковид мерки засягат учениците там?