Спецпрокуратурата с 13 осъдителни присъди по дело за данъчни престъпления

от БНТ
09:57, 08.07.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Сигурност и правосъдие
живо брифинг спецпрокуратурата
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Специализираната прокуратура постигна 13 осъдителни присъди по дело срещу група за данъчни престъпления.

Специализираната прокуратура постигна 13 осъдителни присъди по дело срещу организирана престъпна група за данъчни престъпления, от които държавната хазна е била ощетена с няколко милиона лева.

Двама от подсъдимите получиха наказания от по 6 години лишаване от свобода, трима - лишаване от свобода за срок от по 5 години и един - 4 години лишаване от свобода. На останалите осъдени са наложени присъди между 1 и 3 години лишаване от свобода с отложено изпълнение на наказанието за срок между 3 и 5 години.

Специализираният наказателен съд постанови и конфискация на част от имуществото на трима от подсъдимите.

Делото е било внесено в съда с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пловдив срещу 18 лица. Освен за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел (избягване установяването и плащането на данъчни задължения), те са обвинени и за множество престъпления, свързани с невнесен ДДС от доставки, касаещи симулативни и фиктивни сделки по ВОД (Вътреобщностни доставки в ЕС) с огромни количества захар.

В хода на делото, което се отличава с фактическа и правна сложност, са събрани над 240 тома с доказателства и са разпитани над 630 свидетели.

При разглеждане на делото в съдебна фаза са изслушани и приети заключенията на вещи лица по сложни данъчни и счетоводни експертизи, при които са изследвани множество данъчни книжа, свързани с разследваните престъпления. Предявявани са множество веществени доказателства, веднъж се е наложила и смяна на съдебния състав.

Присъдите на Специализирания наказателен съд не са влезли в сила и могат да се обжалват пред Апелативния специализиран съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
При нова вълна от COVID-19 последно затварят детските градини
При нова вълна от COVID-19 последно затварят детските градини
Гарет Саутгейт: Дания ни създаде много проблеми
Гарет Саутгейт: Дания ни създаде много проблеми