НОВИНИ

Спирос Капралос: Да даваш пари на златните медалисти не просто е дискриминационно, но и не следва принципите за солидарност

Президентът на Европейските олимпийски комитети коментира решението на WA да формира награден фонд за шампионите в Париж 2024.

спирос капралос даваш пари златните медалисти просто дискриминационно следва принципите солидарност
Снимка: www.paralympic.gr
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:41, 07.06.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Решението на международната федерация по лека атлетика World Athletics (WA) да формира награден фонд за шампионите в Париж 2024 е дискриминационно и е в разрез с ценностите в спорта, заяви президентът на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Спирос Капралос, цитиран от агенция Ройтерс.

WA и Международната боксова асоциация (ИБА) обявиха високи премии за олимпийските шампиони, като лекоатлетическата организация предлага по 50 хиляди долара на 48-те първенци.

WA няма да предлага парични награди на сребърните и бронзовите медалисти в Париж, но ще го прави от Лос Анджелис 2032. ИБА пък ще възнаграждава всички на подиума, като шампионите ще взимат по 100 хиляди долара, сребърните медалисти - по 50 хиляди, а бронзовите - по 25 хиляди.

"Нашите убеждения са, че спортистите отиват на Олимпийски игри, за да се съревновават съобразно ценностите в спорта. Последното ни желание е те да мислят за пари и бонуси", заяви Капралос, който е член на МОК.

"Мисля, че националните олимпийски комитети вече имат приети бонуси за медалистите. Да даваш пари на златните медалисти не просто е дискриминационно, но и не следва принципите за солидарност".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяването на Новак Джокович ще отнеме три седмици, твърди сръбски физиотерапевт
Възстановяването на Новак Джокович ще отнеме три седмици, твърди сръбски физиотерапевт
Силна експлозия в търговски център в Румъния (СНИМКИ)
Силна експлозия в търговски център в Румъния (СНИМКИ)