НОВИНИ

Спор в парламента: НС ускори процеса по подмяна на оръжия и боеприпаси

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:33, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание реши да ускори процеса по обновяването на военновременните запаси на Министерството на отбраната. То включва оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

Решението беше взето със 163 гласа "за", "против" гласуваха от "Възраждане" и "БСП за България".

Декларацията в подкрепа на членството на Украйна в НАТО също ще бъде обсъдена в пленарната зала днес.

"Това, което правим в момента, е да копаем дъното на парламентаризма. Нямам думи за това, което току-що ни беше изчетено, всъщност имам бележка по заглавието, от там да започна, това е индулгенция за ускорено изпразване на складовете на българската армия. Това, което ние правим, е подписваме, предлага ни се да подпишем една индулгенция, така че всичко каквото има в складовете, всякакви калибри, всякакви нужди на Украйна да бъдат задоволени от нашите боеприпаси и да бъдат изпратени към фронта", заяви Николай Дренчев от "Възраждане".

"Самите вносители са абсолютно наясно, че това е един чисто политически акт, който няма никакви практически измерения и никаква аргументация. Ние не сме против процеса на обновяване на боеприпасите, но сме категорично против пълното изпразване на складовете", коментира Атанас Зафиров от "БСП за България".

"Преди 4 дни в Краматорск поредните две руски ракети C-300, не се смейте, удариха пицария, където загинаха, не влизам в диалог, две руски ракети, ще се приближа към микрофона и ще погледна хората, които се смеят, удариха пицария, където уж имало украински въоръжени сили, където загинаха две 14-годишни сестри - Ана и Юлия, заедно с още 11 души и 60 ранени. В България има политически сили, които с къси сакца ходят при г-жа Митрофанова и с протъркани коленца и същите тези хора се опитват да отвържат българския лев от еврото", допълни Манол Пейков от ПП-ДБ.

"Това решение по никакъв начин не изпразва складове на армията. Такива внушения бяха направени, няма никакво такова нещо. Ако това решение беше за деблокиране на военновременните запаси нито аз, нито който и да било от нашата група не би го подписал или подкрепил. Всички боеприпаси са годни, но на много от тях им предстои да им изтече срокът", каза още Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Вижте още в прякото включване на Десислава Маркова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия загуби от Университатя Крайова в последната си контрола в Банско
Славия загуби от Университатя Крайова в последната си контрола в Банско
Визитата на Зеленски у нас - гледайте специалното студио на БНТ
Визитата на Зеленски у нас - гледайте специалното студио на БНТ