НОВИНИ

ВСС спря процедурата по избор на нов главен прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:05, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Висшият съдебен съвет единодушно спря процедурата за избор на нов главен прокурор до приключването на започналото дело в Конституционния съд. Тя ще бъде възобновена, след като съдът се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване на противоконституционни няколко разпоредби от НПК. Сред тях за намаленото мнозинство при избора и освобождаването на държавния обвинител.

На днешното заседание беше изслушан изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за оказван натиск върху членове на ВСС, инициирали освобождаването на Гешев, както и участието на магистрати по случая "Осемте джуджета".

Сарафов изпрати справка до ВСС за нарушения по казуса "Осемте джуджета"

Пред кадровиците изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разкри два начина, по които бившият обвинител номер едно е оказвал натиск върху членове на ВСС.

Според Сарафов пиари в прокуратурата са пишели сигнали от името на несъществуващи лица, след което се входирали и по тях са се извършвали проверки срещу опоненти. Другият начин бил да се пишат статии, които се изпращали до определени медии, а после прокуратурата се самосезирала. По предварителни данни имало 8 такива проверки, от началото на май, а целта била да се блокира искането за оставка на Иван Гешев.

Сарафов направи разкрития и по казуса "Осемте джуджета". По думите му проверка във ВКП е започнала още на 24 юни 2020 г, а случаят е бил използван от магистрати, за да може през институцията да се разчистват сметки.

"Аз съм дълбоко убеден, че Иван Гешев е бил запознат със съдържанието на доклада още в първия момент на неговото изготвяне. Това, че е сложил година по-късно резолюцията "запознат" и е сложил кръст на всякакви както дисциплинарни, така и наказателно-правни действия по този казус, означава само едно. Той не е знаел какво да направи с констатациите в доклада, имал е своите притеснения и е търсил начин да го архивира", каза Сарафов.

За "Осемте джуджета" беше изслушан и Андрей Янкулов от "Антикорупционен фонд", който разказа в детайли историята около изземването на асансьорния завод "Изамет", намесата на спецпрокуратурата и изчезването на пари и злато за пет милиона лева по делото.

"За съжаление това не е единственият подобен казус. Това не е единствената подобна мрежа за неправомерно влияние в правосъдието", каза Янкулов.

Според правосъдния министър Атанас Славов докладът от 22 страници съдържа информация за груби нарушения на закона.

"Самият факт, че този доклад 3 години е държан някъде, е тежко дисциплинарно нарушение на ръководството на прокуратурата. Говорим за екипа лично на Гешев и неговите зам.-прокурори, които са имали достъп до този доклад. Част от тях продължават да са в прокуратурата. Тоест по отношение на тях някаква дисциплинарна отговорност трябва да бъде потърсена и аз ще настоявам за това", каза Атанас Славов.

Пред магистратите Сарафов се разграничи от бившия главен прокурор и призова аферата "Осемте джуджета" да бъде изчистена докрай. Изтичането на негова снимка с главния герой от разследването Петьо Петров - Еврото в нашумялото заведение коментира така:

"Мен ме няма в целия казус. Няма как да ме има в казуса. Аз не съм близък нито с Петьо Еврото, нито с Любена Павлова, не съм близък и с Иван Гешев. Той ми спретна една оперативна комбинация като ме покани да отида на място, където очевидно ме чакаха негови приятели, за да бъда заснет. Аз съм точно толкова желан на казуса "Осемте джуджета", колкото и тези, които загубиха здравето си и имуществото си".

Според Сарафов разплитането на аферата е ключов залог за по-нататъшната нормална работа на прокуратура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пригожин се е върнал в Русия, обяви Лукашенко
Пригожин се е върнал в Русия, обяви Лукашенко
Юноша на Пирин Благоевград подписа първия си професионален договор с клуба
Юноша на Пирин Благоевград подписа първия си професионален договор с клуба