НОВИНИ

Четирима души са загинали при ракетна атака срещу украинския град Лвов

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:35, 06.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Четирима души са загинали, а над 30 са ранени при ракетна атака срещу украинския град Лвов. При нападението е поразена жилищна сграда. В Телеграм украинският президент заяви, че "ще има отговор и той ще бъде осезаем".

Така изглежда тази сутрин един от кварталите на Лвов. През нощта западният украински град се оказа мишена на руска атака. Обстрелвали го с ракети "Калибър".

"От експлозията паднах от дивана. Пропълзяхме на колене до вратата. Хората от трите апартамента на първия етаж са живи, но не знам какво се е случило на 4-ия етаж", сподели Любов, жителка на Лвов.

Край разрушената сграда хората отчаяно се опитват да открият съседите си от горните етажи. "Звъня им, но никой не вдига", допълва Людмила, жителка на Лвов.

Засега Оля се оказва единствената оцеляла от разрушените етажи на сградата.

"Събудих се от първия взрив. Нямах време да изляза от апартамента. Последва втори взрив, при който таванът започна да пада. Майка ми пострада. Опитах се да стигна до нея. Спасителите ме извадиха. После се върнах да търся майка ми, но я открих мъртва. Съседите ми също са мъртви", коментира Оля, жителка на Лвов.

Ударната вълна е отнесла много покриви. Разрушения има в училище и общежитие на Политехническия университет. Нанесени са щети на 60 апартамента и 50 автомобила.

"От началото на войната това е една от най-големите атаки срещу гражданска инфраструктура в Лвов", обяви Андрий Садови, кмет на Лвов.

От Телеграм украинският президент разпространи кадри с пораженията.

"Лвов. Последици от нощната атака на руски терористи. За съжаление има ранени и загинали. Моите съболезнования на близките! Определено ще има отговор на врага. Осезаем!", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

С помощта от Запада Украйна успя да подсили противовъздушната си отбрана, но системите не са достатъчни да покрият цялата страна. В интервю за Си Ен Ен украинският президент заяви, че забавянето на западните оръжия е забавило украинската контраофанзива и е дало възможност на Русия да укрепи отбраната си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор обърна камиона си на АМ "Тракия", движението е затруднено и от втори инцидент
Пиян шофьор обърна камиона си на АМ "Тракия", движението е затруднено и от втори инцидент
Яник Синер и Тейлър Фриц се класираха за третия кръг на Уимбълдън
Яник Синер и Тейлър Фриц се класираха за третия кръг на Уимбълдън