НОВИНИ

Справят ли се лабораториите с многото PCR тестове?

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:40, 05.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Заради скока в броя на заразените и лабораториите започват да изнемогват. Големият брой проби е причина времето за обработка на всички PCR тестове да се увеличава многократно, с това се бавят и резултатите.

Като вариант за облекчаване на ситуацията лаборанти предлагат прилагането и на антигенни тестове.

Могат ли обаче бързите антигенни тестове да са сигурен заместител на по-бавния PCR тест?

Със симптоми или без, по препоръка или по собствено желание - чакащите да се тестват за COVID 19 се увеличават с всяка минута.

В 7:20 вече пред една от столичните лаборатории за PCR тестове има голяма опашка.

На лабораториите при стриктна работа за обработката на PCR тест трябва време-минимум 3 часа за една партида от близо 100 теста.

За антигенен тест времето за резултат заедно с взимането на проба е 10-15 минути на тест и може да се прилага във всяка лаборатория, а не както за PCR - само в определени.

Милена Божилова, лаборант: Естествено, че PCR анализа е с по-добра чувствителност и специфичност от антигенния тест. Но антигенният тест е достатъчно специфичен, за да открива сигурно пациентите, които са ковид положителни и не съвсем достатъчно чувствителен да ги открива. Което значи, че ако един пациент има оплаквания и бързият тест, антигенен го позитивира, това означава, че той почти на 100% е сигурно заразен с COVID-19.

В малък процент от случаите, когато тестът е отрицателен - това не значи, че пациентът не е заразен. Тук е леката разлика между антигенния тест и PCR реакцията, тъй като тя е по-чувствителна от него, но все пак антигенният тест ще даде възможност за много по-бърз отговор на някои въпроси и много по-бърза реакция.

За момента обаче резултатите от антигенните тестове не могат да бъдат достоверно доказателство за заболяване и включване в статистиката, затова всеки положителен бърз резултат се проверява с повторен PCR тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Александровска болница: Откриването на 200 легла за COVID-19 е предизвикателство
Директорът на Александровска болница: Откриването на 200 легла за COVID-19 е предизвикателство
Хотелиер за идеята да приемат хора с COVID-19: Трябва да се плати авансово
Хотелиер за идеята да приемат хора с COVID-19: Трябва да се плати авансово