Спряха незаконен внос на отпадъци в Разград

от БНТ
17:42, 14.09.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
спряха незаконен внос отпадъци разград

В изпълнение на инструкция за съвместни действия между Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Агенция "Митници“ с цел повишаване ефективността на контрола върху трансграничния превоз на отпадъци, на 25.08.2020г. в Дирекция "Национален координационен център“ (НКЦ) при МОСВ беше получен сигнал от Митническо бюро - Разград за възникнало съмнение за незаконен внос на отпадъци от натрошени стъклени опаковки.

НКЦ изпълнява специфични функции по повишаване на оперативно ниво на координацията и ефективността на специализираните административни звена в министерството по трансграничен превоз на отпадъци, което подпомага министъра на околната среда и водите в осъществяване правомощията му по специализираното законодателство.

В резултат на новосъздадената организация по наблюдение и събиране на информация на централно ниво, се осигурява възможност за осъществяване на превантивен, текущ и последващ контрол, както и навременно вземане на аргументирани решения по разрешаване на проблеми свързани с вноса на отпадъци на територията на Република България.

В резултат на непрекъснато осъществяваната координация между всички заинтересовани звена на национално ниво и в отговор на получения сигнал, на 26.08.2020г. експерти на РИОСВ-Русе осъществиха проверка по местоназначение на отпадъците, при която на лицето "Нур трейд 2017“ ЕООД бяха съставени 3 акта за установяване на административни нарушения по ЗУО:

-извършва незаконен превоз на отпадъци, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) №1013/2006г. на Европейския парламент и на Съвета относно превози на отпадъци;

-не притежава документ за третиране и транспортиране на отпадъци съгласно ЗУО;

-не е притежава площадка за съхранение и третиране на отпадъци съгласно ЗУО.

Спрямо нарушителя е приложена принудителна административна мярка в срок до 30 дни да предаде за екологосъобразно третиране (оползотворяване) отпадъците от стъклени опаковки внесени на територията на Република България в съответствие с изискванията на ЗУО.

Предстои последващ контрол по изпълнението на принудителната мярка от страна на РИОСВ-Русе и определяне размера на санкциите за установените нарушения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оставиха за постоянно в ареста дрогирания шофьор, помел 12 коли в Айтос
Оставиха за постоянно в ареста дрогирания шофьор, помел 12 коли в Айтос
И учители се включиха в протеста срещу носенето на маски в училищата
И учители се включиха в протеста срещу носенето на маски в училищата