НОВИНИ

СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов

ГДНП е осъдена да заплати на бившия финансов министър 490 лева разноски по делото

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:58, 01.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
срс отмени заповедта задържане владислав горанов
Слушай новината

Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов. В решението си съдия Яна Димитрова пише, че задържането му от Главна дирекция "Нациоонална полиция" за срок от 24 часа по Закона за МВР е било незаконосъобразно.

Цялото решение вижте ТУК

Съдия Димитрова се мотивира с това, че по разследването за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков няма доказателства Владислав Горанов да е извършил престъпление, като посочва:

"Съдът констатира нарушение на материалноправните разпоредби , доколото и от събраните по делото доказателства не се установяват данни за извършено от страна на лицето престъпление, поради което не са изпълнени предпоставките за приложение на материалноправната разпоредба на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР."

Съдът намира и съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което ограничава правото на защита. Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането. Съдия Димитрова цитира решение на Съда по правата на човека в Страсбург срещу България, според което не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, които да са причина за задържане.

Борисов, Горанов и Арнаудова на разпит в прокуратурата (ОБЗОР)

Според съда е произволно да се твърди, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване на въздействие върху евентуалните свидетели, които предстои да бъдат разпитани.

"В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрирано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", пише в решението си съдия Яна Димитрова.

Бившият финансов Владислав Горанов беше арестуван по дело за изнудване на бизнесмена Васил Божков. С него бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов и медийната му съветничка Севделина Арнаудова.

МВР е осъдено да заплати на Владислав Горанов сумата от 490 лева за разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Административен съд - София.

През април арестът на Бойко Борисов, също беше обявен за незаконен. И тогава съдията посочи, че няма никакви доказателства Борисов да е извършил престъплението, което се разследва.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев подчерта добрата комуникаиция с Лаура Кьовеши на конференция в Люксембург
Иван Гешев подчерта добрата комуникаиция с Лаура Кьовеши на конференция в Люксембург
6,1 по Рихтер в Китай, има жертви
6,1 по Рихтер в Китай, има жертви