НОВИНИ

Стеф Къри, Никола Йокич и Джоел Ембийд са номинирани за MVP в НБА

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:11, 21.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
стеф къри никола йокич джоел ембийд номинирани mvp нба
Слушай новината

От Националната баскетболна асоциация обявиха имената на тримата финалисти, които ще си оспорват приза за Най-стойностен баскетболист (MVP) на сезона в НБА.

От тримата, единствено Стеф Къри е печелил отличието, като това се случи през 2015 и 2016 година. Гардът на Голдън Стейт вече грабна наградата за най-много отбелязани точки в редовния сезон, като стана най-възрастният баскетболист след Майкъл Джордан, със средно по 32 пункта на мач. Той записа и най-много тройки през сезона и така излезе втори във вечната класация по този показател, а пред него е само и единствено Рей Алън.

Според мнозина, фаворитът за отличието е сърбинът Йокич, който завърши редовния сезон с ъс средно по 26.4 точки, 10.8 борби и 8.3 асистенции в мачовете си за Денвър Нъгетс. В добавка, той стреля 38% от тройката и 86% от наказателната линия.

Джоел Ембийд пък записа средно по 28.5 точки и 10.6 борби на мач в най-добрия сезон в кариерата си, помагайки на Филаделфия 76ърс да завърши редовния сезон на първо място Източната конференция.

Йокич и Ембийд имат шанса да станат първите играчи на позицията център, които биват избрани за MVP след Шакил О‘Нийл, който грабна отличието през 2000 година.

Освен това, ако Йокич и Ембийд се класират на 1-во и 2-ро място в класацията, това ще бъде първи случай от сезон 2006/07 насам, когато на първите две позиции няма да има американец. Тогава за MVP бе избран германецът Дирк Новитцки, а втори остана Стив Наш от Канада.

Междувременно станах ясни и номинациите във всички останали категории, като "Треньор на годината" ще стане някой измежду Куин Снайдер (Юта Джаз), Том Тибодо (Ню Йорк Никс) и Монти Уилямс (Финикс Сънс).

Руди Гобер (Юта), Дреймонд Грийн (Голдън Стейт) и Бен Симънс (Филаделфия) са финалисти за "Най-добър защитник" – награда, печелена на два пъти от Гобер. Грийн пък грабна отличието преди четири години.

Финалистите за "Новобранец на годината" са ЛаМело Бол (Шарлът Хорнетс), Антъни Едуардс (Минесота Тимбъруулвс) и Тайрийз Халибъртън (Сакраменто Кингс).

За "Най-добър шести играч" ще се борят Джордан Кларксън и Джо Ингълс (Юта) и Дерик Роуз (Ню Йорк).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба с екопослание показва застрашените животни в Софийския зоопарк (Снимки)
Изложба с екопослание показва застрашените животни в Софийския зоопарк (Снимки)
Сийка Милева: Няма образувано досъдебно производство срещу Рашков
Сийка Милева: Няма образувано досъдебно производство срещу Рашков