НОВИНИ

Стефан Бурджев, БСП: Редихме листите на принципа на заявките и номинациите от регионите

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на БСП одобри водачите на листи за предстоящите избори на 11 юли. 19 региона остават със същите водачи, а 7 области са с нови. Балансът е бил постигнат сравнително трудно, заяви в "Денят започва" Стефан Бурджев от БСП, защото трудно се осигурява представителност на всички партии от широката лява коалиция, с която БСП се явява на изборите.

"Редихме листите на принципа на заявките и номинациите от регионите, профилът, който трябва да имат водачите в парламентарната група. Това е една много сложна система от хора с желания, хора, които се надценяват, подценяват и трябва да се гледат нещата в различен контекст и трябва да се намери най-добрият баланс. Например, ако уважим едната страна на процеса, утре ще ни питате защо нямаме финансисти, икономисти, юристи, в сферата на здравеопазването", обясни Стефан Бурджев - секретар на Националния съвет на БСП.

В огромна част БСП се е съобразила с желанията на местните структури при реденето на листите, допълни Бурджев.

"Винаги, когато има напрежение от даден регион, някакви различни желания, не винаги шумът е равен на желанието на местните структури", уточни Бурджев.

Той коментира и отказа на световната шампионка по стрелба Весела Лечева от участие в изборите на 11 юли след решение на Националния съвет на БСП водач на листата на Велико Търново да бъде младият юрист Явор Божанков, който не е член на партията.

По думите му казусът с Весела Лечева е бил повод за дискусия в Националния съвет на БСП.

"Вероятно не е щастлива от решението на БСП, но са взети всички страни на монетата. Винаги трябва да се играе отборно и за общия план", коментира Бурджев. "Най-лесно е да сме обидени. Местата за водачи са само 31, а желанията са в пъти повече. Важното е да работим за общия план, а не за личните си желания", допълни той.

Стефан Бурджев подчерта, че в много области е намерен баланс и даде пример с Перник: "За листата в Перник бе проведена среща между досегашния водач, председателя на партията, Изпълнителното бюро и ръководството на БСП-Перник. След първоначалното нежелание Стоян Мирчев да бъде водач там, след 1 месец кампания той е приеман нормално от по-голямата част от хората.

Там балансът бе намерен за това, че грешката, която допуснахме, е втора позиция да бъде гражданска квота, а не човек предложен от местната организация. Сега ще коригираме тази грешка”, бе категоричен Бурджев.

"Разширяваме левия фронт от коалиционни партньори. Желанието ни е чрез него да поведем българските граждани и да реализираме нашите политики за по-добро бъдеще. Обедини ни желанието за промяна, защото обществото има нужда от социална справедливост и по-леви решения. Даваме сигнал, че вървим обединено и с ясни и категорични послания", подчерта социалистът.

Той акцентира на силната програма на БСП: преизчисляване на всички пенсии, болниците да не са търговски дружества, един учебник по всички предмети, закриване на Специализирания съд и прокуратура.

Относно новите членове на Изпълнителното бюро Бурджев изтъкна, че те са подбрани на регионален принцип, като той дублира шестте региона на планиране в страната.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет заседава днес - какви са акцентите
Служебният кабинет заседава днес - какви са акцентите
Търсят се преброители за националното преброяване на населението
Търсят се преброители за националното преброяване на населението