Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Стефан Янев пред БНТ: за трагедията на АМ "Струма", борбата с корупцията и политическата обстановка у нас

от БНТ
08:03, 25.11.2021
13275
Чете се за: 07:27 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще. Това коментира в "Денят започва" премиерът Стефан Янев.

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи "ин хаус" процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Цялото интервю със служебния министър-председател Стефан Янев гледайте във видеото.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това, според Янев, означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи доста добре в ситуацията, в която се намираме.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не е отправял покана към него за участие в следващ редовен кабинет. Янев би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Необходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни систематични действия на едно мнозинство с хоризонт от четири години, а вероятно и промени в законодателството. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС, категоричен беше Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

По повод отношенията с Русия Янев изтъкна, че България използва така наречения "двупистов подход" - от една страна не сме съгласни с действията, които нарушават международното право и го казваме директно на Русия, но в същото време сме за запазване на диалога между Русия и Европейския съюз.

Служебният премиер не очаква негативен отзвук от създалото се преди втория тур на изборите у нас напрежение по темата за Крим, тъй като България има позиция относно Русия, която е дефинирана много отдавна.

"Тя е в съзвучие с общоевропейската позиция, ние сме я приели и нямаме намерение да я променяме." - каза Янев.

От геостратегическа гледна точка Черно море стана интересно място в международните отношения след анексирането на Крим, коментира още служебният премиер. Според него България си е на мястото в тази ситуация – имаме си нашите интереси и отбранителни способности, които са минимални и с които не можем да сме заплаха за която и да е държава от региона, но това не е нашата цел.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий, който дава насоки - подпомагане на българския бизнес с надеждата, че 2022-ра ще е година на развитието, и в същото време запазване на функционалността на социалната система - грижата за възрастните хора, за социално слабите, за майките и за децата. Янев изтъкна, че двата служебни кабинета, които управлява, са направили усилия да подобрят социалните плащания. Напомни и че с решение на 46-тия парламент пенсиите са увеличени с над 20% от 25.12.2021, което компенсира изпреварващо инфлацията. Разбира се, това увеличение трябва да бъде препотвърдено и от следващото Народно събрание, коментира Янев.

На финала на участието си в "Денят започва" Стефан Янев сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и да показва с действия, че се ръководи от клетвата си. Всички допускаме грешки, но важното е да си вземем поуките и да продължим напред - каза още Янев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Последни гостувания за ЦСКА и Лудогорец в групите на евротурнирите
Последни гостувания за ЦСКА и Лудогорец в групите на евротурнирите
Словакия е в локдаун за две седмици
Словакия е в локдаун за две седмици