Опасна ли е мантинелата в района на трагедията на АМ "Струма" - мнението на експертите

от БНТ
07:46, 25.11.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Мантинелата тип "рибена опашка" е отречена. В такива участъци се слагат т.нар. буфери или терминали. Рибената опашка буквално като нож влиза в превозното средство. Отделно тази отбивка се намира в крива, защо не е добре сигнализирана. Настояваме да се търси причината защо толкова лесно се е възпламенил автобусът, нямал ли е противопожарна система, трябва да се вземат мерки в този участък. Това заяви в "Денят започва" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

По думите ѝ за толкова загинали хора причината не е в пътнотранспортното произшествие, а в това, че автобусът е избухнал в пламъци.

Видео експеримент: Сигнализиран ли е добре фаталният участък на АМ "Струма"?

"Ние показахме, че маркировка липсва, но не смятаме, че това е основната причина за инцидента, няма и достатъчно добро осветление в района. Подозираме, че са се превозвали опасни материали в автобуса, дезинфектанти", допълни Диана Русинова.

Според експерта по пътна безопасност Красимир Георгиев състоянието на пътната маркировка е меко казано недобро.

"Това е важно, когато се пътува в тъмните части на деня. Най-вероятно произшествието е започнало със загуба на ориентация на водача. В багажното отделение е имало вещества, които не са разрешени за транспортиране с пътнически автобус", каза още Красимир Георгиев.

Вижте още във видеото.

ПОВЕЧЕ ЗА ТРАГЕДИЯТА НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Кристиян Гаров

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Словакия е в локдаун за две седмици
Словакия е в локдаун за две седмици
Коледният дух е вече в София (Снимки)
Коледният дух е вече в София (Снимки)